A természetvédelmi területek hasznosítását tervezik

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Az augusztus 5-i soros tanácsülésen a megyei döntéshozó testület jóváhagyta a Visszhangok (ECOURI) a turizmusban: egyensúly és megőrzés a védett területek egyediségének megőrzéséért és a turizmusba való beépüléséért elnevezésű pályázat benyújtását a Regionális Operatív Program (ROP) 5.3-as tengelyére.  A mintegy 780 ezer lej értékű pályázat célja a Hargita megyei természetvédelmi területek népszerűsítése és a turisztikai forgalomba való beillesztése megfelelő védelem mellett. Kedvező elbírálás esetén a benyújtandó pályázat szervesen illeszkedik Hargita megye 2009-ben elfogadott turisztikai stratégiájába, ugyanakkor kiegészítené a megyei tanács további pályázatait (Székelykapuk útja, Közös turisztikai kulturális értékek népszerűsítése Hargita és Kovászna megyékben, Legendák népszerűsítése és a Legendák útja kiépítése, Régizene Fesztivál, Borvíz út), amelyek a Regionális Operatív Programban vannak elbírálás alatt.

A ma elfogadott pályázat kiegészítésére Hargita Megye Tanácsa egy olyan pályázat benyújtását is tervezi a Szektoriális Operatív Programba (POS Mediu), amelynek célja a Hargita megyei védett területek menedzsment-terveinek elkészítése, egy egységes és átfogó jelzésrendszer kidolgozása, amely országos szinten is premiernek számít, valamint magában foglalja egy bemutató központ létrehozását is, amelyben a Hargita megye természeti kincseit állítják majd ki.

Hargita megyében jelen pillanatban 37 természetvédelmi terület létezik, ezek nagy részének elhelyezkedését még a helyiek közül sem sokan ismerik. Ennek ismertetése tulajdonképpen a pályázat célja, ezeket a területeket szeretnék becsatolni a turisztikai körforgásba ügyelve arra, hogy ne károsodjanak, viszont hasznot is hozzanak a megye számára. „A benyújtásra kerülő pályázat illeszkedik Hargita Megye Tanácsának azon kezdeményezéseihez, amelyekkel a térség borvízkultúráját, hagyományait, épített örökségét népszerűsítjük” – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök az elfogadásra váró határozattervezet felterjesztésekor.

A továbbiakban a megyei tanácsosok határozatot hoztak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kirendeltségével való együttműködésről. A határozat értelmében a megyei tanács az egyetem földrajztudományi és térképészeti szakembereinek tapasztalatára támaszkodik a hegyi utak megközelíthetőségének javítását célul kitűző törekvéseire, valamint hasznos lehet a térképészek segítsége a Békás-szoros kapcsán fennálló megyehatár vitában is.

Ezen kívül döntés született Hargita Megye Tanácsa és Szentmihály község társulásáról a DJ 124 megyei út felújításáért, amely munkálatok megvalósítására az Ajnád-Lóvész szakaszon a kormány 400 ezer lejt utalt ki. A megyei tanácsosok elfogadták a kistelepülések villanyhálózatának kiterjesztését célzó program technikai-megvalósítási dokumentációját is.

Ugyancsak az augusztus 5-i tanácsülésen Hargita Megye Tanácsa elfogadta azokat a határozattervezeteket, amelyek révén megvalósult a megyei tanács és alintézményeinek átszervezése Románia Kormányának 2010-es évi 63-as számú sürgősségi rendelete értelmében.

Csíkszereda, 2010. augusztus 5.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774