A székelység története volt az egyik fő témája Zetelakán a Székelyföldi Akadémiának

( Szavazat)27 megjelenítés
Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere köszöntötte az előadókat és a hallgatóságot, értékelve Hargita Megye Tanácsa kezdeményezését, amely a vidéki értelmiség tematikus tájékoztatását tűzte ki célul. A polgármester elmondta, a Székelyföldi Akadémia szervezőivel való egyeztetés során azért tartotta fontosnak, hogy a szociális rendszerről és A székelység története című kötetről tartsanak előadást Zetelakán, mert egyre inkább előtérbe kerülnek a szociális problémák, és a történelemre is hangsúlyt kell fektetni, hiszen aki nem ismeri a múltat, a jelent sem értheti. 
 Sándor Barna térségi megyei tanácsos hangsúlyozta, a székelyföldi falvakban az értelmiség munkájának eredménye az élet több területén is kulcsfontosságú. A megye településein a Székelyföldi Akadémia keretében megszervezett előadások pedig elsősorban azt a célt szolgálják, hogy falvaink értelmisége hasznos témáknak a különböző megközelítésével találkozzon.
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője Hargita megye szociális problémáiról tartott előadásában elmondta: a szociális ellátási rendszer eszközei a szociális juttatások és szolgáltatások. Elekes Zoltán ismertette a juttatások különböző típusait és ezek nagyságrendjét. A szolgáltatások tekintetében részletezte ezeknek, valamint az akkreditált szociális szolgáltatóknak a típusait, majd egy 2010-es felmérés alapján elemezte a szociális szolgáltatásokra vonatkozó adatokat a székelyföldi megyék tekintetében. Elekes Zoltán kitért a romániai szociális ellátási rendszer kormányzati, megyei és helyi szintjeire, ezek intézményeire és feladataira.
A résztvevők megtudhatták, Hargita megyében átlagosan 1400 gyermek van a gyermekvédelmi rendszerben. A vezérigazgató bemutatta a fogyatékkal élőket támogató megyei intézményeket, a megyei szintű együttműködéseket, valamint a székelyföldi családok szociális problémáira vonatkozó adatokat. Az előadás végén pedig ismertette a szociális rendszer fejlesztésének, változásának várható irányait.
Mihály János A székelység története című tankönyvet mutatta be rendhagyó történelemóráján. Előadása kezdetén elmondta, hogy még a szerzőket is meglepte, hogy A székelység történetének milyen nagy sikere lett. A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett munkába bekapcsolódott Kovászna Megye Tanácsa is, így egy sikeres székelyföldi projektről beszélhetünk. A könyv elkészültét követően, idén ősszel az volt a cél, hogy mintegy 3500 diákhoz juthasson el, és csak azután lehessen megvásárolni szabadeladásban.
– Ahhoz, hogy eldönthessük, merre tartsunk, fontos tudnunk, honnan jöttünk – mondta Mihály János csatlakozva Nagy Attila polgármester szavaihoz, majd ismertette a könyv szerzőit és szerkesztőit.
A székelység története könyvet 6 fejezetre és 22 nagy témára tagolták, és az oktatásban a VI–VII. osztályosoknak ajánlják. A könyv ugyanakkor hasznos azon generációk számára is, amelyek anélkül nőttek fel, hogy az oktatási rendszer megengedte volna, hogy az iskolában tanulhassanak róla. A szerző részletesen ismertette a tankönyv fejezeteit, melyek kapcsán több érdekességet is megosztott a közönséggel. A székelység története elsősorban olvasókönyv, melynek fő célja, hogy megismertesse, megszerettesse a gyerekekkel Székelyföldet, ennek múltját, örökségét.
Nagy Attila polgármester a bemutató után úgy fogalmazott, ez a könyv egy ékszer, és minden székely házban helye kell legyen a könyvespolcon.
Az előadásokat követő beszélgetésen a jelenlevők többek közt a nevelőszülői tevékenység feltételeiről érdeklődtek, A székelység története térképanyagáról, de voltak hozzászólók, akik a tankönyv hiánypótló jellegét hangsúlyozták, vagy felajánlották segítségüket a terjesztésben.
 
Csíkszereda, 2012. december 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774