A székelyföldi régió létrehozása nem etnikai, hanem fejlesztéspolitikai kérdés

( Szavazat)38 megjelenítés

Borboly Csaba szerint a román pártok közigazgatási felosztásra vonatkozó tervei a latin-amerikai modellt követik

 

Az RMDSZ-nek a fejlesztési régiók újraszervezésére vonatkozó tervét fejlesztéspolitikai, nem pedig etnikai szempontból kell vizsgálni – jelentette ki június 17-én, pénteken Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csíkszeredai sajtótájékoztatóján. A megyei elöljáró úgy látja, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és az ellenzéki Szociál-Liberális Unió (USL) elképzelése az ország közigazgatási újrafelosztását illetően egyaránt a latin-amerikai modellt követi, mely szerint csak a nagyvárosok fejlődnek, a kistelepülések pedig elszegényednek. Mint ismeretes, a PD-L nyolc nagy megyét hozna létre, az USL pedig nyolc nagy régiót, mindkettő a jelenlegi fejlesztési régiók határvonalai szerint, amit az RMDSZ ellenez.

– A PD-L a jelenlegi megyék bizonyos hatásköreit a megyei jogú városokra ruházná át, ami nonszensz, hiszen egy polgármester elsősorban a saját települése érdekeit nézi, nem a környező falvakét, ráadásul elegendő kapacitása sem lenne a kistérség adminisztrálására, fejlesztésére – fejtette ki Borboly Csaba. Ugyanakkor az utóbbi idők politikai nyilatkozataira reagálva kijelentette: egyik román párt sem nyújt reális megoldást a székelyföldi térség román lakosai számára, nem is ismerik azok problémáit.

– Bukarestből senki nem kérdezte meg a helyieket, mik a gondjaik, elvárásaik – jelentette ki a megyei elöljáró, hangsúlyozva: – Amikor az RMDSZ volt kormányon, 2009 előtt és után, sokkal több pénzt hoztunk a megyébe, mint a PSD–PD-L-koalíció idején. Kijelenthetem, hogy csakis az RMDSZ-es kormányzatisok munkája mentén fejlődik a térség, csak a szövetség politikusai dolgoznak a megye lakói érdekében, azok etnikai hovatartozásától függetlenül. Mások csak nyilatkoznak két-három hete folyamatosan, ám nem a valós problémáról beszélnek, etnikai konfliktust próbálnak gerjeszteni, amitől nem lesz jobb életük sem a Gyergyóhollón, sem a Vaslábon élőknek.

A tanácselnök szerint a jelenlegi régiófelosztás sem megfelelő, amit az RMDSZ már régóta hangoztat, hiszen amellett, hogy nem vették figyelembe a kulturális-történelmi sajátosságokat a határvonalak megrajzolásakor, a 2007–2013-ra vonatkozó uniós programoknál szintén a nagyvárosok voltak előnyben.

– Azoknak a régióknak van nagyobb esélyük az uniós pályázatok megnyerésére, ahol a bruttó hazai termék az európai átlag 75%-a alatt van. Gondolkodnunk kell nyolc–tíz éves távlatban is, amikor esetleg a jelenlegi hatmegyés régió változatában nem fogunk tudni pénzt lehívni, mert Brassó és Szeben megye miatt pozitívabb lesz a statisztika, mint ami a valós helyzet Hargita, Kovászna és Maros megyében, és emiatt fontos uniós pénzektől eshetünk el – jelentette ki Borboly Csaba. Kitért annak kérdésére is, hogy ha létrejönnének a nagy megyék, a PD-L elképzelése alapján, akkor Brassó megye adósságát ki fizeti ki, az például a Hargita megyeieket is terhelné? Csíkszeredának például nincs adóssága – mutatott rá a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba számos gazdasági, idegenforgalmi, fejlesztéspolitikai példát mondott arra, miért jobb az RMDSZ régiófelosztásra vonatkozó javaslata, mint a nagyobbik kormánypárté és az ellenzéké. Mint kifejtette, Székelyföld sajátos kultúrája, természeti értékei, élő öröksége kuriózum a román és a magyar turisták számára is, egyaránt jönnek román és magyar turisták, ami a megye román vendéglátóinak is előny, ezért reméli, a Székelyföld brand, amelyet folyamatosan építenek, számos projekt révén, remélhetőleg rövid időn belül az ország egyik legfontosabb turisztikai terméke lesz. Ugyanakkor a fejlesztési projekteknek, beruházásoknak nincs nemzetiségük, ezek a helyben élők életminőségét javítják, etnikai hovatartozásuktól függetlenül. A megyei tanács elnöke azt is elmondta, hogy a térség gazdaságában, illetve turisztikai fejlesztésében előnyt jelent az, hogy a megye, illetve térség lakói általában mindkét nyelvet, a magyart és a románt is beszélik.

Borboly Csaba szerint a kulturális sokszínűség alapvető európai érték, Székelyföldön pedig mindig is hagyománya volt a harmonikus egymás mellett élésnek. Amikor konfliktus volt, azt kívülről, hatalmi érdekekből generálták – szögezte le.

Végezetül a tanácselnök bejelentette, hogy a megyei tanács elemző munkacsoportja felmérést végez a megye román ajkú lakói körében: hogyan vélekednek, mik a percepcióik, előítéleteik, félelmeik a Székelyfölddel kapcsolatban. Ennek kapcsán nyilvános vitát rendeznek július hónap folyamán, amelyre meghívják a térség román civilszervezeteit, egyházi képviselőit, valamint azokat a politikusokat, akik az elmúlt hetekben az ellen foglaltak állást, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye egy régiót alkosson, hogy „legalább egyszer az életükben helyben szembesüljenek az itt élők problémáival”. A szervezők meghívják a központi sajtót is, hogy kövesse végig a rendezvényt.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774