A Székely termék megbízható és minőségi kell legyen!

( Szavazat)34 megjelenítés
A Székely Konyha Egyesület tagjaival egyeztetett Borboly Csaba
Szeptember 10-én hétfőn Csíkszeredában, a megyeháza épületében tartottak gyűlést a Székely Konyha Egyesület tagjai. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének vezetője is. 
 Borboly Csaba megyeitanács-elnök örömének adott hangot, hogy sikerült meggyőzni a polgármestereket, elöljárókat, a munka fontosságáról, amit az egyesület tagjai folytatnak. „Az RMDSZ prioritása lesz a vidéki gazdák segítése, a térségben rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása. Ehhez jogszabályok és rendeletek módosítása szükséges” – fogalmazott Borboly Csaba, aki a megyei tanácsnál történt átszervezésekről is beszámolt. „A Megyei Agrárkamara kikerül a megyei tanács fennhatósága alól, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy jó kezekbe kerüljön, olyan jelölteket állítsanak a szervezetek, egyesületek részéről, akik együtt tudnak majd működni önökkel. Maradjon továbbra is meg a jó partneri viszony!”
Mint elhangzott az ősz folyamán a hagyományos termékek havi vásáránál is lesznek átszervezések, hogy a tapasztalt hiányosságokat pótolni lehessek. „Nincs olyan ellenőrző szerv, aki nem akart volna belekötni abba a tevékenységbe, amit Önök végeznek. Mostanig visszafogtuk őket, így sokszor komoly harcot vívtunk annak érdekében, hogy ne büntessék meg és ne tiltsák el Önöket a vásártól. Ősztől komolyabb ellenőrzésekre számíthatnak, különböző engedélyezési folyamatok várhatóak!” – hívta fel a figyelmet a tanácselnök, aki kérte az egyesület tagjait, hogy az elvárásokhoz próbáljanak lassan hozzáigazolódni. Leszögezte: nem plusz terhet akarnak a termelőkre vetni, de fontos, hogy emelkedjünk fel az európai elvárásoknak megfelelő szintre.
„Ahhoz, hogy újabb piacokat tudjunk megszerezni, fontos, hogy megbízható és minőségi termékeket tegyünk le az asztalra, és ezt csak tisztességes munkával lehet. A Székely terméket ne csak a havi vásárokon lehessen értékesíteni, hanem évközben is” – fűzte hozzá Borboly Csaba, aki példaként hozta fel az RTL Klub Törzsutas magazinjának Székely percek műsorát, ahol több székely termékkel is megismerkedhettek a tévénézők. Ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a marketingre, az online és a különböző média felületeken történő népszerűsítésre, hogy a Székely terméket minél többen megismerjék.
A tanácselnök fontosnak tartja a jövőre nézve is különféle képzések szervezését, hisz a tanfolyamok elősegítik a termelőket, hogy mindenki teljesíteni tudja a Székely termék védjegy elnyerésének feltételeit. Ezért fontos, hogy ösztöndíjrendszer kialakítása is. „Rá kell erősítenünk a továbbképzőkre, hogy tágítsuk a látókörünket, és tudjunk akár több évre is tervezni, üzleti tervet készíteni, és partneri kapcsolatokat kialakítani” – nyomatékosította a megyei önkormányzat elnöke.
Végül arra kérte az egyesület elnökét, hogy fogalmazzák meg és fogadják el saját etikai rendszerüket, alakítsák ki saját belső normáikat. „A hamiskodókkal úgy tudjuk felvenni a versenyt, hogy mi nem hamiskodunk! A hamiskodók pedig kerüljenek feketelistára” – fűzte hozzá.
Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének vezetője a Székely termék bizottság múlt heti ülésének döntéseiről számolt be a jelenlévőknek, kiemelve, döntés született, hogy igazolványt készítenek minden elbíráló bizottság számára, amivel a vásárokban ellenőrizhetik a termelők portékáit. Továbbá az egyesület tagjai is fognak kapni igazolványt, amit felmutathatnak, hogy ők a termelői a kínált áruknak.
Tulit Erzsébet, a Székely Konyha Egyesület elnöke megítélése szerint a negatív termelők kiszűrésére lehetséges megoldás lenne, ha mindenki számlát adna saját termékeiről. Ugyanakkor fontosnak látná, ha az egyesület számára a közeljövőben egy honlapot is létrehoznának.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 10.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774