A szárhegyi Ferencz Ervin ferences szerzetes kapta az idei Hargita Megyéért Díjat

( Szavazat)40 megjelenítés
Idén Gyergyószárhegyen tartotta ünnepi ülését Hargita Megye Tanácsa. Május 16-án, csütörtökön a Lázár-kastély lovagtermében a 93 éves Ferencz Ervin ferences szerzetest tüntették ki a Hargita Megyéért Díjjal, amelyet Petres Sándor és Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnökei adtak át, a jelenlévők vastapsa kíséretében. 
 A dísztanácsülést Petres Sándor nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a megyedíj tulajdonképpen hazatért, hiszen évente a településen szoktak dönteni a kitüntetett személyéről, ezúttal viszont helybélinek is ítélték oda. Gábor László, a község polgármestere példaértékűnek nevezte Ervin atya életpályáját, mint mondta, jár neki ez az elismerés, és megköszönte a megye tanácsosoknak, hogy szárhegyi személyiséget díjaznak. Portik-Hegyi Kelemen főesperes a pünkösdi készülődés jegyében a Szentlélek erejéről beszélt, valamint arról, hogy Istennek mindenkivel van egy terve, és Ervin atyánál nagyon jól látszik az isteni terv megvalósulása.
Csata Orsolya moderátor felolvasta a Bajna György által megírt laudációt. „Aki szóba áll Ervin atyával, vele azonnal szembesül nagy tudásával, klasszikus műveltségével, emberségével, hajlíthatatlan igazságszeretetével, éles látásával, amivel azonnal észreveszi a settenkedő fondorlatot is, s nem restelli azt nevén nevezni. Páter Ervint Isten ajándéknak küldte nekünk, a közösségnek. Miniszter is lehetett volna, ám megmaradt népe hűséges ministránsának” – fogalmazott Bajna György. (Mellékeltük a laudáció teljes szövegét.)
Ervin atya beszédében azt mondta, a szárhegyi Kájoni Akadémia Alapítványnak ajánlja fel az 1500 eurónak megfelelő lejjel járó díjat, a helyi szorgalmas és szegény családból származó gyermekek megsegítésére.
Az ünnepi ülésen a beszédek mellett szavalatok hangzottak el, és a helyi iskolások blockflötecsoportja előadta a Reneszánsz táncok című műsort.
Rendkívüli ülés a dísztanácsülés előtt
A dísztanácsülést megelőzően a lovagterem fölötti helyiségben rendkívüli ülést is tartott a megyei testület. Titkos szavazással elfogadták azt a határozati javaslatot, hogy Ábrahám Emma töltse be a Hargita Megyei Agrárkamara ügyvezető igazgatói tisztségét. A második és egyben utolsó napirendi pontnál megszavazták, hogy Hargita Megye Tanácsa részéről Petres Sándor alelnök írja alá a megyeelnök helyett a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társulás alapító okiratát, ami a jövő héten esedékes. Birtalan József alelnök biztosított mindenkit arról, hogy a hivatal működni fog addig is, amíg Borboly Csaba nem láthatja el teendőit – a megyeelnök távolléte hivatalosan szabadságnak számít, és addig az alelnökök vezetik az intézményt.
 
Csíkszereda, 2013. május 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774