A szakoktatás újraindítását szorgalmazzák Hargita megyében

( Szavazat)93 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével áprilisban alakult meg az a munkacsoport, amely a szakmunkásképzés és az inasképzés lehetőségeit méri fel Hargita megyében. A munkacsoport első megbeszélését május 7-én tartották a csíkszeredai megyeházán, részt vett a tanfelügyelőség, a megyei tanács, a Hargita Megyei Agrárkamara, a Hargita Megyei Népiskola, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, valamint a Caritas képviselője annak érdekében, hogy összehangolják a már létező kezdeményezéseket, és megválaszolják a felmerülő kérdéseket, mint például milyen szakok indítására van igény, milyen jogi problémák és lehetőségek vannak, illetve milyen finanszírozási lehetőségek léteznek. 
 Böjte Csaba saját tapasztalatai alapján elmondta, sok fiatal elvégzi ugyan a kötelező osztályokat, de tanulmányait nem folytatja, vagy idő előtt abbahagyja, és elmegy külföldre szakképzés nélkül. „Ennek a rétegnek a továbbképzésén kellene gondolkodnunk, hogy fiataljaink ne menjenek el külföldre, hanem hátha tudnának boldogulni szülőföldjükön” – fogalmazott a ferences szerzetes. Csaba testvér harmincfős csoport elindítását szorgalmazta, szerinte annak a tapasztalatai mentén lehetne továbbgondolni az inasképzést a megyében. Mint mondotta: nem kell sajnálni az erőt és az energiát, amit a gyerekekbe fektetünk, mert pár év múlva könnyebb lesz. „Ne sajnáljuk tavasszal elvetni a pityókát a földbe, mert őszre bő termés lesz. Most van a tavaszi vetés ideje.”
Márton István meglátása szerint három irányba kellene elindulni. Csaba testvér gyerekei közül azokat, akik még kiskorúak és iskolakötelesek, az állami oktatásban, szakiskolákban kellene elhelyezni, illetve az agrárkamaránál azokat, akik már felnőttoktatásban részesülhetnek. A diák megkaphatja a diplomát és az ösztöndíjat is, ha helyi szinten indul szakképzés. Kézműves-szakképzésre adott a lehetőség a Hargita Megyei Művészeti Népiskolánál. Péter Csaba, a népiskola vezetője kiemelte, hogy túlnyomórészt gyakorlati képzés folyik az általa vezetett intézményben, és csupán 10 százalék az elméleti oktatás. A szakmák között bútorasztalos, népi fafaragás, székelykapu-faragás, kerámia, illetve népi szövés és varrás szerepel. A diák évente tesz vizsgát, és utána javasolják záróvizsgára. Az iskola, amely jelenleg 18 kihelyezett tagozaton működik, pár hátrányos szociális helyzetű gyereket ingyen tud oktatni, de csak korlátozott létszámban.
Javaslat született egy felmérés készítésére arról, hány 9. osztályt végzett diák szeretne szakmát tanulni. Miklós Levente ismertette az agrárkamara által akkreditált képzéseket, amelyeket a Munkaügyi Minisztérium elismer. A meghirdetett tanfolyamokon idén 22 osztály indult több mint 550 diákkal, általános mezőgazdaság, sajt- vagy húsfeldolgozó, gazdasszonyképzés és méhészeti szakkal.
Borboly Csaba tanácselnök ismertette a megyei tanács törekvéseit a probléma kezelésére, amelyek között tanulmányi és szociális ösztöndíj megalapítása is szerepel, ezt Hargita megye szellemi fejlődéséért címmel hirdették meg szociálisan hátrányos helyzetben lévő, de kiváló képességű diákok tanulmányainak támogatása céljából.
A munkacsoport tagjai megegyeztek abban, hogy május folyamán kiszállnak Gyergyó, Alcsík, Felcsík és Udvarhely térségébe, hogy tájékoztassák a gazdákat, és egyeztessenek a tanintézetekkel.
 
Csíkszereda, 2012. május 7.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774