A regionalizációról megyeszinten

( Szavazat)36 megjelenítés
Románia regionalizációja – lehetőség vagy kockázat? címmel tartottak megyei konferenciát Csíkszeredában, melynek Hargita Megye Tanácsa székhelyének amfiteátruma adott helyet. A tanácskozást a Meridian Országos Szakszervezeti Konföderáció szervezte, melynek képviseletében elsőként Pîrvan Marin köszöntötte a jelenlevőket, és vitára hívta őket. Továbbá jelen volt Hargita Megye Tanácsának képviseletében Petres Sándor alelnök, Ion Popescu, a Meridian elnöke, Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa és Dumitru Fornea, a Meridian szakértője. 
 – Hargita Megye Tanácsa kiemelten foglalkozik a regionalizáció kérdésével, az intézmény, a tavaly létrehozott elemzőcsoportja révén, elsőként készített valós elemzést a jelenlegi regionális struktúra hatásairól, szervezett több kerekasztal-, illetve munkamegbeszélést, ahol az alternatívák mellett a regionálizáció veszélyeit és ezeknek a megoldásait is vázolta. A sajtóban nagyrészt a politikusok véleménye olvasható/hallható, kevésbé a szakértőké, a gyakori kérdések, hogy hol húzódnak majd a határok, hol lesz a központ, miközben más, hangsúlyosabb dilemmák is felvetődnek – mondta Petres Sándor. – A régiósítást és a decentralizácót külön kell kezelni, a polgárok érdekeit figyelembe venni, akik helyi szinten gyorsabban megoldják problémáikat. A gazdasági kérdések megoldásához gazdasági módszerek, fejlesztéspolitikai eszközök kellenek, nem a közigazgatási egységek számának és szintjeinek gyarapítása. A régiók legfontosabb feladata az kell legyen, hogy kidolgozzák saját fejlesztési politikájukat, annak megvalósítási módszereit, és az ehhez szükséges költségvetésről is maguk döntsenek.
A Regionalizációs Konzultatív Tanács (CONREG) tanulmánya sem tárgyalja a megfelelő részletességgel és módszerességgel ezeket a dilemmákat. A jelentés a vélhetően már meglévő politikai döntéshez igyekszik szakmai érveket szolgáltatni, tette hozzá Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Hiányzik a megfelelő megalapozása és elemzése a közszolgáltatások térben történő szervezésének, a területi homogenitás kérdését szembeállítja a funkcionalitással, holott ezt a kettőt együtt, egymást erősítve kellene kezelni. A területi különbséget területi politikával kell csökkenteni, nem közigazgatási szint létrehozásával. A működőképesség mérésére csupán a migrációs tendenciákat használja, viszont más gazdasági, területi és irányítási mutatókra is szükség lenne. Azt javasolja, hogy a régiók mesterséges voltát egy új elnevezéssel fel lehet oldani, viszont a jelenlegi régiók mesterséges jellege nem a megnevezésben, hanem a szerkezetben van, ismertette az észrevételeket Petres Sándor. A tanulmány beismeri a rendszerváltás utáni területfejlesztés kudarcait, de mégis a jelenlegi struktúra megerősítését javasolja – hívta fel a figyelmet az előadó. A jelentés egy átfogó megalapozás kellett volna legyen, olyan elemzésekkel alátámasztva, amelyek a régióhoz mint komplex gazdasági-társadalmi és közigazgatási egységhez megfelelően viszonyul.
Az előadások után kötetlen beszélgetés kezdődött a hallgatóság bevonásával.
 
Csíkszereda, 2013. május 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774