A régióban kell tartani a fa utáni profitot

( Szavazat)34 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa fafórumnak nevezett egyeztetéssorozata keretében a gyergyói, illetve al- és felcsíki közbirtokosságok képviselői után kedden, április 30-án az udvarhelyszékiekkel egyeztettek a megyei tanács a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozó akciótervéről. Birtalan József, a megyei tanács alelnöke köszöntötte az egyeztető találkozón megjelent közbirtokossági vezetőket, hangsúlyozva, hogy Hargita Megye Tanácsa segíteni szeretné azt a folyamatot, hogy a fa helyben kerüljön feldolgozásra, és elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitáljanak ebből, ezért kezdeményezett térségenként megbeszéléseket a közbirtokosságok vezetőivel. 
 – Most különösen fontos kihívás számunkra, hogy próbáljuk meg növelni a helyi fafeldolgozás arányát, és ne alapanyagként adjuk el. Akkor lehetünk sikeresek, ha befektetve és a jó példákat követve megélhetést biztosíthatunk Székelyföldön. Információim szerint Hargita megyében nincsen olyan erdő, amelynek ne lenne meghatározott kitermelési ütemterve – az pedig közös érdek, hogy ezt mindenki tartsa be. A jövő mindenképpen azokban a tervekben, feldolgozási elképzelésekben és késztermék-értékesítésekben képviselik, amelyek a régióban tartják a profitot – mondta el Birtalan József.
Hargita Megye Tanácsának gazdaságfejlesztési stratégiáját Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője ismertette, kiemelve a stratégiának a hatékony erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra vonatkozó részeit. Ezt követően a megye közbirtokosságainak körében végzett felmérés Udvarhelyszékre vonatkozó eredményeit a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara munkatársa, Kovács Imre ismertette. A huszonegy közbirtokosság által kitöltött kérdőívek egyik leglényegesebb következtetése az, hogy a megye többi részéhez hasonlóan az udvarhelyszéki szervezetek is nagy arányban (86%) csak Hargita megyei ügyfeleknek értékesítenek fát. A közbirtokosságok tulajdonában levő erdőkre vonatkozó területi és kitermelési adatok, illetve értékesítési elvek bemutatását követően Kovács Imre összegezte az udvarhelyszéki közbirtokosságoknak a helyi közösségeket erősítő 2013-as évi terveit, projektjeit.
A helyi közösségek érdekében kifejtett tevékenységhez kötődött dr. Kósa István, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Társadalomtudományok Kara dékánjának hozzászólása is, aki ismertette azt az ösztöndíjprogramot, melyet a Sapientia a közbirtokosságokkal együttműködve indítana el, és amellyel az egyetemet végzett fiatalok itthon maradását vagy hazatérését segítenék elő.
A Székelyudvarhelyen megtartott fafórum második felében Miklóssy Ildikó tájékoztatta a jelenlevőket a megye másik három térségében megtartott egyeztetések következtetéseiről, ezt követően pedig hasznos eszmecserét folytattak, aminek során a jelen levő közbirtokossági vezetők ismertették sokszor közös gondjaikat, de azokat az eredményeiket is, amelyek példaértékűek a többiek számára. A jelenlevők partnerséget ajánlottak a megyei tanácsnak a fenntartható erdőgazdálkodás és a versenyképes megyei faipar támogatását célzó projektjeihez.
A megyei tanács a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozó akciótervéről május hónap folyamán újabb, ezúttal szélesebb körű egyeztetéseket szervez, a fafeldolgozók és az erdészetek képviselőinek bevonásával.
 
Székelyudvarhely, 2013. április 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774