A népzene és a néptánc közös hagyatékunk!

( Szavazat)23 megjelenítés
XVI. Vicei Hagyaték Fesztivál az összetartozás jegyében
 
Május 14-én, szombaton immár tizenhatodik alkalommal szervezték meg a Vicei Hagyaték Néptánc- és Népdaltalálkozót. Hargita Megye Tanácsa az Összetartozunk szórványprogramja révén harmadik éve kiemelkedő támogatója e rendezvénynek. Idén Óradna, Beszterce, Lakitelek, Bethlen, Szentes, Búza, Tacs, Szék, Almásmálom, Vice, Magyardécse, Ördöngösfüzes, Felőr, Teke, Szentmárton képviseltette magát, ugyanakkor fellépett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is. A népviseletbe öltözöttek Vice határától vonultak végig a falun, majd részt vettek az ökumenikus istentiszteleten.
 
 
„Összetartozunk – hirdeti Hargita Megye Tanácsának pár éve indított programja, s az elmúlt évek történései bizonyították: valóban egyek vagyunk.” – fogalmazott köszöntőjében Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki tolmácsolta Borboly Csaba tanácselnök üdvözletét is. „Minden évben örömmel keressük fel ezt a gyönyörű helyet, azt a vidéket, ahol talán a világ legvendégszeretőbb emberei élnek. Azt a vidéket, ahol az egész magyar nyelvterület egyik legszebb nevű települése – Szépkenyerűszentmárton – is fekszik. Azt a helyet, ahol a maroknyi magyarság ünnepet teremtett magának, olyan ünnepet, amelyen együtt lehet a környék magyarságával, a Székelyföldről érkezett vendégekkel.” – hangsúlyozta Sófalvi László. Décsei Attila, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnök köszöntő szavai után, az egybegyűltek a vicei Dsida Jenő Általános Iskola épületébe vonultak át, ahol a Szárhegyi Alkotóközpont jóvoltából nyílt képzőművészeti kiállítás. A tárlatot Sófalvi László alelnök és Kassay Péter, az Alkotóközpont vezetője nyitotta meg. „Azt szeretnénk, hogy a kulturális kapcsolatok erősödjenek köztünk, és ne csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánulva erősítsük az itteni közösséget.” – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A fesztiválon jelen volt Zonda Erika, az Összetartozunk szórványprogram vezetője, ugyanakkor a Hargita Megyei Kulturális Központ is képviseltette magát.
 
Az egész napos rendezvényen több mint húsz mezőségi és magyarországi csoport lépett fel, egyre színvonalasabb műsorral szórakoztatva a néptánc és népdalkedvelő közönséget. A fesztivál fénypontja volt a legényes táncverseny, valamint a női viseletet bemutató vetélkedő. E mellett népművészeti kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, íjászat, este pedig táncház és bál várta az érdeklődőket.
 
A Vicei Hagyaték Fesztivállal vette kezdetét a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes május 14-21. között zajló mezőségi turnéja, mely ugyancsak Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramja révén valósul meg. Virágom világom című műsorukat Bálványosváralján, Besztercén, Almásmálomban, Désen és Bethlenben mutatják be, ahol kézműves foglalkozásokat, ének és tánctanítást is tartanak.
 
Csíkszereda, 2011. május 15
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774