A munka nem szégyen, hanem büszkeség

( Szavazat)45 megjelenítés
A szakoktatás újraindításáról tartottak megbeszélést Csíkszeredában
 
Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, több mint ötven személy részvételével a szakmunkásképzés elindításának lehetőségeiről kapcsolatos megbeszélést tartottak Csíkszeredában április 14-én. Részt vett Böjte Csaba OFM, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna vidékfejlesztési és mezőgazdasági államtitkár, Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, megyei tanácsosok, a témában érdekelt települések polgármesterei, szakintézmények vezetői, iskolaigazgatók, valamint gazdák, kisvállalkozók, akik vállalnák inasok betanítását, foglalkoztatását.
A megbeszélést megelőzően a Csíki Magánjavak megtartotta első munkaértekezletét, és a vezetőség teljes létszámmal részt vett a szakmunkásképzés elindításáról tartott megbeszélésen is, hiszen amint azt Böjte Csaba, a szervezet elnöke elmondta, a Csíki Magánjavaknak a történelem által meghatározott szerepe a nép felemelkedésének elősegítése.
 
– Olyan év is volt, hogy a Csíki Magánjavak 5-6000 embernek adott ösztöndíjat, tanulmányi központokat épített és tartott fenn, szolgálta népünk felemelkedését. Ezt a célt szeretnénk a továbbiakban is követni, ezért dolgozunk, hogy az anyagi forrásokat ennek szolgálatába állítsuk – mondta Böjte Csaba. Kifejtette, a gyerekek nevelése során azt tapasztalta, hogy a mai oktatási rendszer olyan felnőtteket nevel, akiknek nincs szakma a kezükben, értelemszerűen nem találják helyüket a társadalomban, nem tudnak építő tagjai lenni annak. – Egy hasonlattal élve: olyan számítógépeket építünk, amelyeken nincs program, így nem tudnak rendesen működni ­– fejtette ki a ferences szerzetes.
 
E hiány kiküszöbölésre hívta össze a megyei tanács a megbeszélést, amelyen Borboly Csaba ismertette a megyei tanács törekvéseit a probléma kezelésére, amelyek között szerepel egy tanulmányi és szociális ösztöndíj megalapítása, amelyet nemrég hirdettek meg Hargita megye szellemi fejlődéséért címmel, amellyel szociálisan hátrányos helyzetben lévő, de kiváló képességű diákok tanulmányait támogatják. Ugyanakkor nemrég indították el a Kiskertész programot is, amelynek célja a földművelés megszerettetése a gyerekekkel, de a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete által kiírt pályázatok is a gazdálkodás becsületének visszaállítását hivatottak szolgálni. Emellett a megyei tanács alintézményei már működtetnek különböző szakképzéseket, például hagyományos székelykapu-faragást lehet tanulni a Népiskolában.
 
– A Székely termék program is komoly szereppel bír, a programban aktívan részt vevő 200 gazda és kistermelő közül 35 első megkeresésre vállalta inas betanítását, foglalkoztatását, hiszen jó szakemberekre óriási szükség van – tette hozzá a tanácselnök.
 
A hozzászólásokból és véleményekből kiderült, hogy a legnagyobb probléma a mentalitással van, hiszen a szülők nem akarják mesterembernek taníttatni gyerekeiket, mindenki egyetemet akar végezni. Éppen ezért elsődleges cél a szakma becsületének helyreállítása, egy olyan oktatási rendszer kiépítése, amelyen keresztül a gyerekek nem megutálják, hanem megszeretik a kétkezi munkát. Mint elhangzott, a munka nem szégyen, hanem büszkeség; az egyik tanfelügyelő is elmondta, hogy szabadidejében a földeken dolgozik, kapál-kaszál, egy iskolaigazgató pedig büszkén mesélte, hogy amikor ideje engedi, tetőszerkezetek építésével foglalkozik. A munka szeretetét kell belenevelni a gyerekekbe.
 
Ennek érdekében munkacsoportot alakítottak, amelyben részt vesznek a tanfelügyelőség, a megyei tanács, a Hargita Megyei Agrárkamara, a Hargita Megyei Népiskola, a Szent Ferenc Alapítvány, a Caritas képviselői annak érdekében, hogy összehangolják a már létező kezdeményezéseket, és olyan konkrét kérdéseket válaszoljanak meg, mint hogy milyen szakok indítására van igény, milyen jogi problémák és lehetőségek, illetve finanszírozási lehetőségek léteznek.
 
Csíkszereda, 2012. április 15.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774