A működési engedély nélküli oktatási intézményeken segítene a megyei tanács

(0 Szavazat)54 megjelenítés

– Az oktatási intézmények működési engedélyével kapcsolatos problémák megoldhatók összefogással, ha mindenki az ügy mellé áll: a helyi lakosok, polgármesteri hivatalok, a tantestület, a szülők és a megyei tanács. Régen kalákában sokat építkeztek, elevenítsük fel e hagyományt! – intézett felhívást a lakossághoz, intézményvezetőkhöz és cégekhez Borboly Csaba hétfői sajtótájékoztatóján. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke a sajtó képviselőinek bemutatta új kezdeményezését, amellyel a megye azon tanintézeteit – óvodákat, napköziket, iskolákat – segítené az általa vezetett intézmény, amelyek nem kaptak működési engedélyt, mivel nem volt pénzük az ehhez szükséges felszerelés biztosítására. Mindezt kalákarendszerben szeretné megvalósítani, hogy a rendelkezésre álló összegből minél több beruházást el lehessen végezni. A megyei elöljáró elmondta, hogy elsősorban az építkezési anyag árának előteremtésével tudja támogatni a jelentkezőket, és október 7-én 10 óráig várják az igényléseket a polgármesteri hivataloktól. Az elbírálás után már az októberi tanácsülésen elkülönítik a szükséges pénzösszeget a kedvezően elbírált kérelmekre.
Borboly Csaba hozzátette, hogy a 2006/273-as törvény 15. cikkelye ad lehetőséget arra, hogy a polgármesteri hivatalok indokolt kérése alapján a megyei tanács tartalékalapjából a rendkívül nehéz helyzetbe került helyi közösségeket támogassák, például iskolák bezárása esetében. A prefektusi kollégium múlt heti ülésén az iskolák helyzetét is megvitatták, majd a megyei tanács illetékesei felmérték a megye oktatási intézményeinek helyzetét. A problémák több mint felét a nem megfelelően felszerelt mosdók jelentik, 18 százalék esetében nincs iható víz, ezenkívül pedig a villamos hálózat hiánya, a rossz állapotú tetőzet vagy ajtó-ablak festése jellemző – mindez főleg a kisebb falvakban.
A megyeelnök ismertette a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatait a megye tanintézeteinek működési engedélyével kapcsolatban. Eszerint a 279 óvoda, illetve napközi otthon közül városon 64-ből 58 rendelkezik egészségügyi engedéllyel, 6 engedély nélkül maradt, vidéken pedig 215-ből 132-nek van egészségügyi engedélye, 83-nak nincs. A 241 iskolából városon 44-ből 43-nak van egészségügyi engedélye, a vidéki 201-ből pedig 153-nak. A 36 középiskola, városon és vidéken egyaránt, megkapta a működési engedélyt.
– A prefektúra segítséget ígért, de az igények felmérésében a többi szakhatóság segítségére is számítunk, akárcsak az építkezési felügyelőség segítségére, hiszen csakis szakszerű munkát szabad végezni a kalákák során. A tanfelügyelőség, a szülők, a tantestület támogatására is szükség van – sorolta Borboly Csaba. – Az elképzelés megvalósításához nincs szükség sok milliárd régi lejre, cégek által elkészített nagy tervekre. Igenis képesek vagyunk rá önerőből! El akarjuk érni, hogy a megyében minden iskolának legyen működési engedélye, ez az egész megye érdeke.
Az elöljáró hangsúlyozta, hogy Hargita Megye Tanácsa csak azon tételek támogatását tudja vállalni, amelyeket a helyiek önerőből nem tudnak megvalósítani, tehát azokról a településekről, amelyeken van közbirtokosság, ne igényeljenek fát a megyei tanácstól, és ahol kavicsbánya működik, kavicsot onnan kérjenek, azaz amit lehet, oldjanak meg helyben. A szeptember 30-án polgármestereknek, illetve iskola- és óvodaigazgatóknak kiküldött felhívásában a megyeelnök kéri, hogy a címzettek nézzenek utána, milyen helyi bontott építőanyag, más hiányzó anyag és eszköz áll rendelkezésükre. Fontos, hogy a helyi tanács, közösen a helyi tanintézettel, minden lehetőséget feltérképezzen, mérlegeljen, és csak utána forduljon a megyei tanácshoz, hívta fel a figyelmet az elöljáró.
A kezdeményezés ügyében a megyeelnök a cégekhez és a lakossághoz is fordult, kérve mindenki támogatását, aki egy zsák cementtel vagy egyéb anyaggal segíteni tud, az jelezze a megyeházán személyesen vagy a kalaka@hargitamegye.ro e-mail címen, ugyanakkor azt is kérte, hogy a megyében lévő cégek kedvezményes áron adjanak el építkezési anyagot a nehéz helyzetben lévő tanintézetek számára.
A felhívást és a javasolt igénylési űrlapot a hét elején kapják meg a hivatalok és iskolák, ugyanakkor október elsejétől letölthető a kalaka.hargitamegye.ro aloldalról. A formanyomtatványban konkrét ütemtervet kér a megyei tanács, továbbá részletesen le kell írni, milyen építkezési anyag szükséges, illetve meg kell nevezni a munkálatokért felelős, helyi önkormányzat által alkalmazott személyt.

Csíkszereda, 2013. szeptember 30.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774