A műemlék templomok Székelyföld kiemelkedő értékei

( Szavazat)30 megjelenítés
Etédre látogatott a megyei tanács elnöke
Az etédi és a községhez tartozó küsmödi műemlék templom, illetve a szintén Etédhez tartozó kőrispataki templom helyzetéről, valamint a vadkárok okozta problémákról és ezek megoldásának lehetőségeiről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a településen tett január 7-i látogatása alkalmával.
 
Hargita megye nyugati részének turisztikai vonzereje lehet az a három, Etéd községhez tartozó református templom, amelyek helyzetéről a helyszínen tájékozódott szombaton Borboly Csaba Szőcs László etédi polgármester kíséretében. Küsmödön Lukács Ferenc református lelkész és Elekes Mihály gondnok, Etéden Ferenczi Lajos református lelkész mutatta be a megyei tanács elnökének a két helyi feljavításra váró műemlék templomot. Kőrispatakon Szász Lóránt református lelkész tájékoztatta Borboly Csabát a helyi református templom feljavítási munkálatainak haladatáról, amit a megyei tanács támogatott, és folytatni szeretnék.
– Etéden sok fejlesztést támogatott a megyei tanács, utakat építettünk, közösségi beruházásokat valósítottunk meg, kultúrotthonokat, iskolákat újítottunk fel – hangsúlyozta Borboly Csaba. – Etéden, Küsmödön és Kőrispatakon is már elkészültek a megyei tanács támogatásával a ravatalozók, amelyek átadásra várnak. A községnek jövőképre, fejlesztési stratégiára van szüksége, hogy gazdasági szinten is önfenntartóvá válhasson. Ebben a turisztikai értékek fontos szerepet kell, hogy kapjanak, így a műemlék templomok is, amelyek Székelyföld kiemelkedő értékei, ezért lehetőségeink szerint segítjük ezek felújítását és Etéd község vallásturizmusának fellendítését.
Bővítené a vadkárok csökkentésére irányuló programot a megyei tanács elnöke
Etéden felmerült a vadkárok problémája, amelynek megoldására a megyei tanács számos lépést tett az eddigiek során. Pozitív eredményeket értek el egyes gazdák a villanypásztorok felszerelésével, így Borboly Csaba kezdeményezni fogja a megyei tanácsban, hogy a vadkárok csökkentésére irányuló programot bővítsék az értékes mezőgazdasági területek körbekerítéses védelmét támogató pályázati programmal.
– A székely ember mindig megvédte a mezőgazdasági területét az ezt a célt szolgáló tanorokkal és gyepűvel. Ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni, akár a rendelkezésünkre álló modern eszközök segítségével, elsősorban azokon az értékes mezőgazdasági területeken, amelyek régebben is a tanorok részét képezték – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Borboly Csaba a villanypásztorok megfelelő követelmények szerinti felszerelését négyes pillérű támogatási rendszerben képzeli el, így a megyei tanács, a helyi tanácsok, a vadászegyesületek és a gazdák közös hozzájárulásával tartja megvalósíthatónak. Elképzelését rövidesen előterjeszti a megyei tanácsnak, és ha a testület elfogadja azt, már idén életbe léphet a vadkárok felszámolásának újabb támogatási rendszere.
Székelykeresztúr, 2012. január 8.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774