A megyei kórházban történt elmúlt négyévi fejlesztéseket ismertették

( Szavazat)24 megjelenítés
Május 4-én, pénteken, az orvosi lakások alapkőletételét követően a megyei kórház könyvtárhelyiségében ismertették az elmúlt négy év sikeres megvalósításait, valamint a további fejlesztési terveket, ugyanakkor bemutatták annak a kutatásnak az eredményeit, amely a lakosság elégedettségi szintjét mérte fel az egészségügyi szolgáltatással kapcsolatban. 
 – Amikor a kórház menedzsere lettem, tudtam, hogy nagyon sokat kell fejleszteni, jobbítani, és ehhez ki kellett kérnem nagyon sok ember véleményét. Végigjártam mindegyik osztályt és elbeszélgettem az osztályvezetőkkel a tervekről – mondta elöljáróban Demeter Ferenc kórházmenedzser.
Hargita Megye Tanácsa felmérést készíttetett az alkalmazottak és a páciensek körében, hogy minél átfogóbb képet kapjanak a kórház megítéléséről. A kutatás bemutatása előtt Borboly Csaba megyeitanács-elnök összegezte az elmúlt évek megvalósításait, mint elmondta, a legnagyobb megvalósításnak a Cseke Attila akkori miniszternek köszönhető decentralizációt tartja, amely az addigi gúzsba kötött rendszerhez képest felszabadította a kórházak ügykezelését, helyi szinten, rugalmasan, gyorsabban orvosolhatóak a felmerülő gondok, nehézségek. 2010-ben elkezdődtek a nagyberuházások a Hargita megyei egészségügyi rendszerben, az Egészségügyi Minisztérium hatalmas összegeket utalt ki a megyének fejlesztésekre. Ezenkívül 5 376 737,17 lej vissza nem térítendő támogatást sikerült megpályázni a 14 rendelőnek helyet adó integrált járóbeteg-rendelő megépítésére, a Regionális Operatív Program 2007–2013 3.1-es, az egészségügyi szolgáltatások infrastruktúrájának felújítását, korszerűsítését és felszerelését célul kitűző kiemelt beavatkozási területe révén.
Borboly Csaba az idei terveket is vázolta: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztése szempontjából jól indult a 2012. év is, ebben az évben sikerült az Egészségügyi Minisztériumtól egy igen jelentős értékű támogatást szerezni, 6 millió lej értékben, a kórház különböző részlegeinek felújítására, illetve bővítésére. A megyei tanács további 6 millió lejt tesz hozzá a munkálatok költségéhez.
– Bízom benne, hogy az új kormány nem fogja elvenni a Ritli László miniszter által kiutalt 6 millió lejt, ezért kell minél hamarabb nekifogni a munkálatoknak. Az elkövetkező hat hónapban 143 munkás fog dolgozni, hogy tartani tudjuk a kivitelezés határidejét – mondta a tanácselnök, akinek meglátása szerint megyei szintű egészségügyi stratégiára van szükség, emellett szorgalmazta a kórház arculatváltozását, hogy jobb legyen a megítélése.
Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa több mint 500 000 lejt különített el költségvetéséből műszerek vásárlására, mint Vitos Attila orvos igazgató elmondta, nem nagy értékű műszereket, hanem kisebb értékű kiegészítő felszereléseket vásárolnak már meglévő műszerekhez.
A bemutatáson jelen lévő Ladányi László Zsolt prefektus felszólalásában kifejtette: bármilyen kormány legyen is hatalmon, az egészségügyi ellátásnak prioritást kell élveznie.
A folytatásban Birta Antal és Orbán Béla a további fejlesztési tervekről beszéltek: a megyei kórház lépcsőházának és előterének felújítása, az alagsorban levő csövezet cseréje, a hőközpont modernizálása, az udvar aszfaltozása és kisebb javítási munkálatok szerepelnek a tervek között.
Ezt követően került sor a kórház tevékenységének elemzésére, ismertették az átfogó felmérés eredményeit: a tevékenység elemzésén kívül a hírnévről, arról, hogy az alkalmazottak, illetve a kiszolgált-vizsgált lakosság mennyire elégedett, továbbá az állami egészségügyi rendszer szolgáltatási minőségének értékeléséről kaptak adatokat a szakemberek.
A felmérés alapján a kiszolgált lakosság 65 százaléka, a kórház betegeinek 60 százaléka, míg a kórház alkalmazottainak 49 százaléka véli úgy, hogy a kórház fejlődésére pozitív hatással volt, hogy átkerült a megyei tanács igazgatása alá. A válaszadók 75 százaléka inkább pozitív dolgokat hallott a kórház orvosainak szakértelméről, 9 százalék válaszolta, hogy inkább negatív híreket hallott ezzel kapcsolatosan.
 
Csíkszereda, 2012. május 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774