A megye ifjúsági stratégiáját is megvitatták az ifjúsági börzén

( Szavazat)34 megjelenítés
Ifjúsági börzét és kulturális seregszemlét tartottak Gyergyószentmiklóson a hétvégén. A kétnapos rendezvényen bemutatták azt a kiadványt, amelybe összegyűjtötték a gyergyószéki ifjúsági szervezetek adatait, és megvitatták a Hargita Megyei Ifjúsági Stratégiát. 
 Harmadik alkalommal rendezte meg október 27–28-án a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) a Gyergyói-medencei ifjúsági börzét és kulturális seregszemlét, amelyen a fiatalokat érintő kérdések, szervezetek és rendezvények kerültek előtérbe. A rendezvény megnyitóját szombaton tartották a gyergyószentmiklósi Gépgyártó Iskolaközpontban, ahol jelen volt Barti Tihamér megyei tanácsos, a GYTIT egykori elnöke, Magyari Levente GYTIT-elnök, Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) főtitkára, Benedek Miklós Zoltán, a Gépgyártó Iskolaközpont diáktanácsának elnöke és Boldizsár Ferenc plébános. Barti Tihamér köszöntőjében elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa kiemelten támogatja a civil és ifjúsági szervezeteket. A megyei tanácsos szerint fontos civil szervezetben dolgozni, ezt az állítását saját példájával igazolta, hiszen sokat köszönhet annak, hogy korábban is tagja volt ilyen szervezetnek.
– Most, megyei tanácsosként, a korábban szerzett tapasztalataim segítségemre vannak akkor, amikor azon kell gondolkozni, milyen programokat vagy rendezvényeket támogasson a megyei tanács. Mivel belülről ismerem a civil szervezetek működését, életét, jobban oda tudok figyelni arra, az intézmény mire adjon pénzt – fejtette ki Barti Tihamér. Hozzátette: minél több fiatalnak kell beleszólnia az ifjúsági stratégia alakulásába, hogy az tartalmazza a következő időszak prioritásokat, mert akkor később a szóban forgó szervezetek sikeresebben pályázhatnak különféle pénzalapokra.
Magyari Levente GYTIT-elnök elmondta, hogy a Gyergyószéken működő ifjúsági szervezetekről kiadvány készült, amelyet megkaphattak a rendezvényen részt vevők. Jakab Adorján MIÉRT-főtitkár kiemelte, hogy a szervezetének célja a fiatal vállalkozók segítése kell hogy legyen, és a fiatalok itthon maradásra való ösztönzése. Benedek Miklós Zoltán diáktanácselnök házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, és Barti Tihamérhoz hasonlóan ő is hasznosnak nevezte, hogy több civil szervezetben tevékenykedik. A megnyitó végén Boldizsár Ferenc plébános mondott áldást, és azt kívánta a fiataloknak, hogy tartalmas időtöltésben legyen részük a rendezvény két napján.
Vasárnap a Youth in Action projekt részeként szervezett találkozón a Hargita Megyei Ifjúsági Stratégiáról konzultáltak. A rendezvénysorozaton bemutatkozó 37 gyergyói ifjúsági szervezet képviselői ennek alkalmával elmondhatták, szerintük mit kellene tartalmaznia a megye ifjúsági stratégiájának, és természetesen a gyergyószéki sajátosságokat helyezték előtérbe. Barti Tihamér bevezetőjében kiemelte Gyergyószék történelmi sajátosságait, kulturális örökségét, az örmények múltbeli szerepét, a helyi civil kezdeményezéseket, és kitért arra is, hogy a megyében egyedül Gyergyóban, a térség északi részén élnek magyarok szórványban, ezért ott különösen nagy hangsúlyt kell kapnia az identitástudat erősítésének és az itthon maradás ösztönzésének.
A továbbiakban Farkas András, a PONT Csoport vezetője felvázolta, miért fontos ifjúsági stratégiákat tervezni és írni, majd Krezsek Vilmos, Hargita Megye Ifjúsági Alapítványának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket elmondva, hogy a megyei stratégia összeállításának a logisztikai keretét az alapítvány biztosítja. Ezt követően csoportmunkák keretében beszéltek a fiatalok azokról az alapvető kérdésekről, amelyeknek be kell kerülniük a megyei ifjúsági stratégiába.
 
Csíkszereda, 2012. október 28.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774