A Mária útról tanácskoztak Csíksomlyón

( Szavazat)30 megjelenítés
A Recultivatur nemzetközi projekt részeként március 28-án konferenciát szerveztek a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A rendezvény a Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program keretében kivitelezett Recultivatur nemzetközi projekt népszerűsítéséről, illetve a Mária út zarándokútvonal megépítéséről szólt. Az egynapos tanácskozást Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke nyitotta meg.
 
– A mai nap a találkozás napja, a lelki béke keresése találkozik a megmaradásunk kérdésére adott válasszal – mondta beszédében az alelnök. – Fontos, hogy megteremtsük megmaradásunk feltételeit, az egyik az idegenforgalom növelése lehet. Ebből a felismerésből készítette el Hargita Megye Tanácsa a turisztikai stratégiáját, és szerencsénk volt, mert időközben kerültek partnerek, akikkel most együtt megtehetjük az első lépéseket. A mostani projekt sikere az egyházi és a világi térségek, illetve régiók egymásra találásában rejlik.
P. Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a kegytemplomról és a kegyszoborról tartott rövid történelmi áttekintőt, valamint a csíksomlyói búcsú programját ismertette. Szép Róbert, a megyei tanács fejlesztési igazgatóságának vezetője a Recultivatur projektet ismertette, amely alulról jövő kezdeményezés eredménye.
– A Caritas és az Erdélyi Kárpát-Egyesület azzal a kéréssel fordult Hargita Megye Tanácsához, hogy karolja fel a Mária út kiépítését. Mi megkerestük az európai uniós forrásokat, de hamar rájöttünk, hogy azok kevésnek számítanak. Ezért 11 partner bevonásával új programot készítettünk és pályáztunk meg, ez a Recultivatur. A projekt célja a tárgyi és szellemi vallási örökség, a helyi értékek, az emberi erőforrások és az infrastuktúra kihasználása oly módon, hogy munkahelyeket és jövedelmet generáljon a bevont térségeknek, továbbá más európai kulturális utakhoz való csatlakozás és vallási turisztikai ajánlatok kialakítása – mondta az igazgató.
Arsene Octavian, a bukaresti Turisztikai Fejlesztési Igazgatóság vezetője A vallási-kulturális útvonalak és azok befoglalása Románia idegenforgalmi kínálatába címmel, míg Márton András, a gyulafehérvári Caritas igazgatója A Mária út zarándokútvonal bemutatása címmel tartott előadást.
A Recultivatur program összértéke 3 020 000 euró, amelyből Hargita Megye Tanácsa önrésze 230 000 euró.
Csíkszereda, 2012. március 28.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774