A magyarságot védő munkába fogadták Oklándon a legfrissebb Tiszteletbeli Székelyeket

( Szavazat)36 megjelenítés
Néhány éve hagyományos rendezvénnyé vált Oklándon, hogy tiszteletbeli székelyeket avatnak Kelemen Levente helybéli unitárius lelkipásztor kezdeményezésére. Első alkalommal 7 személy kapta meg ezt a címet, de mára már a 90-et is meghaladta a számuk. Mindnyájan egy vagy több személy ajánlására jutottak el az ünnepélyes pillanatig. Az idei, október 13-i önnepségen a Tiszteletbeli Székely címet többek között Wetzel Tamás miniszteri biztos és Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke nyerte el. 
 Október 13-án délelőtt Tiszteletbeli Székely avatást tartottak az oklándi unitárius templomban, amikor a székelységnek 11 magyarországi barátja kapta meg a megtisztelő titulust és az ezt tanúsító emléklapot.
– Nekünk, magyaroknak, Mohács kell, hogy rájöjjünk, széthúzó magyarságnak nincs jövője. Nekünk, magyaroknak, 2004. december 5. kell, hogy felismerjük, beteg a nemzet – mondta el igehirdetésében Kelemen Levente oklándi unitárius lelkipásztor. – A betegség enyhítéséért, a sebek ápolásáért sok cselekedetre van szükségünk, többek közt ilyen találkozásokra is mint a mai, melyre olyan magyarországi barátokat hívtunk meg, akik sokat tettek értünk és az anyaországhoz kötő kapcsolatok erősítéséért. Egri estet szerveznek, kettős állampolgársággal gazdagítanak, ősi jussunkhoz közelebb segítve, betegeket gyógyítanak, székely kaput, festett bútort, kopjafát készíttetnek, rászoruló diákokat segítenek – sorolt fel néhányat a lelkész a kitüntetettek érdemei közül –, egyszóval szeretettel odahajolnak hozzánk, hangtalanul mondva: fogcsikorgatva, összeszorított ököllel bár, de meg kell maradnotok székely-magyarnak vagy magyar-székelynek. Mindezt ezzel a sorainkba fogadással köszönjük meg.
A 11 Tiszteletbeli Székely jelölt között volt Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Hargita Megye Tanácsával testvérmegyei kapcsolatot fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke is, akinek a laudációját a szervezők felkérésére Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette.
Beszédében a tanácselnök kifejtette: – Élmény, amikor olyan személyeket fogadhatunk be, akikre büszkék vagyunk. A Tiszteletbeli Székely cím azt jelenti, hogy magunk közül valóknak, magunkéinak tekintjük Önöket. Székelynek lenni adottság, hivatás és elkötelezettség. A középkorban a rendi kiváltságokban részesülő székelység feladata volt a keleti határ védelme. Ma nem határt védünk, de Budapesttől keleti irányban legtávolabbra élő nemzetrészként védjük a magyarságot. Ebbe a védőmunkába fogadjuk be ma Önöket, amit mi főképp székelyföldi intézményeink révén fejtünk ki – színházainkkal, hivatásos székely együtteseinkkel, könyvkiadóval, média intézményekkel, oktatási intézményekkel, és a felelős magyar kormány támogató szerepvállalásának köszönhetően önálló magyar felsőoktatási intézménnyel –, illetve azzal, hogy itt élünk és itt maradunk szülőföldünkön – mondta el Borboly Csaba, aki az emléklapok átadásakor maga is átnyújtott egy-egy ajándékot minden kitüntetettnek, éspedig Hargita megye zászlaját, a székely zászlót.
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Wetzel Tamás miniszteri biztos mellett többek között Sike Tamás egri borász is ott volt a 11 újdonsült Tiszteletbeli Székely között. Sike Tamás a folytatásban a helyi kultúrotthonban megtartott ünnepély elején az általa tartott borkóstoló felvezetőjében a maga részéről elmondta, hogy az ajándékba kapott székely zászló otthonában méltó helyére fog kerülni, a magyar lobogó mellé.
 
Csíkszereda, 2012. október 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774