A magyar–magyar kapcsolatok elmélyítése a fő cél

( Szavazat)32 megjelenítés

Konkrét lehetőségek fogalmazódtak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tanulmányúton

Április 27–30. között Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tanulmányi kiránduláson vettek részt Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának Beszterce-Naszód megyei és aranyosszéki partnerei, a szórványmunkacsoport tagjaival közösen. A Bethlen Egyesület a Szülőföld Alap pályázati támogatásával szervezte meg a háromnapos tanulmányutat, melynek fő célja a magyar–magyar hármas kapcsolat kialakítása a szórvány és a belső, valamint a külső anyaország között.

Péntek reggel Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a miskolci megyeháza Szász-termében köszöntötte a 12 fős küldöttséget. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén megye között 1997 óta létezik együttműködés, amit a továbbiakban szeretnének még feladatorientáltabbá tenni.

– Az anyaországnak erkölcsi kötelessége a határon túli magyarsággal foglalkozni – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

– A terem névadója, a csíki származású Szász Endre festőművész személye is összeköti a két megyét, akinek hagyatékából állandó kiállítás nyílt Miskolcon, Csíkszeredában pedig utcanév őrzi nevét – fogalmazott Becze István, a delegáció vezetője. A megbeszélésen a megyei tanácsos több konkrét lehetőséget is felvetett az együttműködés terén. Megfogalmazódott a honosítási ügyintézés elősegítése a szórványban élő magyarok számára, valamint a magyarországi diákok erdélyi látogatása.

– Szeretnénk, ha minden diák eljutna hozzánk Székelyföldre. Van mit megmutatnunk számukra, ezért konkrét programokat dolgoztunk ki – mondta Becze István, megjegyezve, hogy ember és ember, település és település közötti kapcsolatokat szeretnének kialakítani.

A 2009-ben indított szórványprogrammal kapcsolatosan a megyei tanácsos hangsúlyozta:

– Felelősséggel tartozunk minden magyarért, hogy megmaradjanak nyelvükben, kultúrájukban, és legyenek képviselve ott, ahol fontos döntések születnek. Nem könnyű a szórványban magyarnak lenni, meg kell harcolni minden iskoláért, minden feliratért, minden magyarért.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője, az Összetartozunk közösségépítő program felelőse ismertette a szórványstratégiát és bemutatta ez eddigi eredményeket, megvalósításokat.

– A szórványprogramot Temes és Beszterce-Naszód megyével indítottuk el, tavaly sikerült kiterjeszteni Aranyosszékre is. Elsősorban kulturális programokat bonyolítottunk le, nagyon sikeresek voltak a gyerektáborok, melyekben magyarországi testvérmegyéink is segítettek – mondta Zonda Erika.

– A szórványban nem könnyű megmaradni magyarnak, de megéri – hívta fel a figyelmet Székely Emese, a Bethlen Egyesület képviselője. Elmondta, hogy elsősorban oktatással, kultúrával foglalkoznak, tevékenységük kiterjed egész Beszterce-Naszód megyére.

– Pluszértéket és nagyobb hatékonyságot tud biztosítani egy magyarországi partner bevonása – jelentette ki Székely Emese.

A tanulmányút során ellátogattak Széphalomra, ahol Kazinczy Ferenc mauzóleumát és a Magyar Nyelv Múzeumát tekintették meg, amely a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe. A megbeszélésen az is megfogalmazódott, hogy szívesen látják az erdélyi és a szórványból érkező diákokat egyaránt Miskolcra és környékére.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774