A magyar szórvány napja Brassóban

( Szavazat)35 megjelenítés
Bethlen Gábor születésének napján, november 15-én Déva után Brassó adott otthont a második alkalommal megszervezett A magyar szórvány napja című rendezvénynek. A konferencián részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.  
 A jelenlévőket házigazdaként köszöntő Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke elmondta, öröm számukra, hogy idén Brassó a jelképes otthona annak a rendezvénynek, amely a szórványsorsra hívja fel a figyelmet, hiszen a szórvány a magyar közösség védőbástyáit jelenti.
– Minden nap a magyar szórvány napja kell hogy legyen, a hétköznapokban kell helytállnunk. A szórványmagyarság napjai a helytállásról kell hogy szóljanak – hangsúlyozta Kovács Attila.
Kelemen Hunor szövetségi elnök azt emelte ki köszöntőjében, hogy idén a szórványmenedzser-programot kilenc megyében indították el, hogy erősítsék a tömb és a szórvány közti kötelékeket, emellett pedig tizennégy szórványkollégium működését támogatták.
– A 23 év alatt sok mindent elértünk együtt, közösen. Sikereinket és eredményeinket megerősítjük, a hibáinkból pedig próbálunk tanulni – jelentette ki Kelemen Hunor.
Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint elsősorban Székelyföld nyert a szórványban élő magyarokkal kötött kapcsolatokból.
– Egymás megismerését, közös értékeink felkutatását kell erősítenünk, és a magyar szolidaritás jegyében még többet kell vállalnunk egymásért. Az a célja a 2009-ben Hargita Megye Tanácsa által indított Összetartozunk közösségerősítő programunknak, amely azóta székelyföldivé nőtte ki magát, hogy ne csak a vezetők között, hanem emberek között épüljenek ki kapcsolatok, a családokat hozzuk egymáshoz közelebb – hangsúlyozta a Hargita megyei elöljáró. – A jövő évben képviseleti irodát kívánunk nyitni a partner szórványmegyéinkben, ami által még hatékonyabbá tudjuk tenni az együttműködést.
Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a Beszterce-Naszód, Temes megyei és aranyosszéki magyar közösségek képviselőinek az erőfeszítésért és az áldozatos munkáért, amellyel az elmúlt években hozzájárultak a program sikeréhez, és szorgalmazta a tehetséges szórványban élő fiatalok ösztöndíjrendszerének bevezetését az első száz ösztöndíjjal indítva.
– Biztassuk és bátorítsuk azokat, akik a szórványért dolgoznak, bízom benne, hogy további programokat tudunk felvállalni, és az önszerveződő tevékenységeket tudjuk támogatni – mondta a tanácselnök példaként hozva fel a települések közti testvérkapcsolatok elősegítését, valamint a szórványban élő pedagógusok támogatásának lehetőségét.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az elmúlt évek megvalósításairól számolt be, mint elmondta, a háromszéki önkormányzat Hunyad, Fehér és Szeben megyével ápol együttműködési kapcsolatot. Végül a jövőbeni terveiket ismertette, miszerint tovább bővítik a kulturális kapcsolatokat.
– Legyen természetes az, hogy ha van egy székelyföldi rendezvény, akkor oda bekapcsolódnak a szórványmagyarság képviselői is – jelentette ki Tamás Sándor.
Szegedi László református esperes, a kőhalmi Szórványdiákotthon vezetője a szórványkollégiumok helyzetét ismertette, ugyanakkor 17 szórványintézmény számára adott át könyvcsomagot mintegy kétmillió forint értékben. Szabó Csaba, a Szórványtengely mozgalom alapítója és Ambrus Attila újságíró, a Brassói Lapok főszerkesztője a szórványban lévő sajtó helyzetéről számolt be. Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese a szórvány intézményrendszerének kapcsolódási pontjairól számolt be, míg Hegedűs Csilla a szórványmenedzser-programot ismertette.
A székely–szórvány együttműködési program eddigi megvalósításait Zonda Erika, a Hargita Megye Tanácsa által indított Összetartozunk szórványprogramjának vezetője ismertette, bemutatva az erre az alkalomra megjelentetett kiadványt, amely az elmúlt négy év fő megvalósításait mutatja be. A kiadvány lapozható változata megtalálható a Szórványportál weboldalán (http://szorvanyportal.ro/szorvany-portal/hirek-news/hir-OSSZETARTOZUNK-KIADVANY-210).
– Az első periódus a megismerés időszaka volt, megismerni egymás problémáit. Közös programok indultak, a kulturális programok mellett szakmai jellegűeket is indítottunk, továbbá kialakultak a jól működő iskolakapcsolatok is. Magyarországi tesvérmegyéket is bevontunk, így hármas pillér jött létre, ami erősíti az együttműködést. A gyerekprogramok és cseretáborok mellett idén az idős korosztályt is megcéloztuk, számukra kirándulást szerveztünk Tordára és Torockóra – vázolta a megvalósításokat Zonda Erika hozzátéve: – A partnerszervezetek nélkül nem tudunk programokat tervezni, ők kell hogy megmondják, mire van valós szükségük – összegzett a szórványprogram felelőse.
Az ünnepség részeként emléktáblát avattak Áprily Lajos szülőházának falán a költő születésének 125. évfordulója alkalmából.
 
Brassó, 2012. november 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774