A Magyar Kultúra Napja Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen

( Szavazat)62 megjelenítés
Kiosztották az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat a székelyudvarhelyi művelődési házban január 22-én, szombaton a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, valamint a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közös szervezésében. Csíkszeredában január 21-én, pénteken a  Kriterion Galériában nyílt meg a csíkmadarasi fotótábor anyagából készült fotókiállítás, ugyancsak a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke mindkét helyszínen elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Székelyföld legfontosabb közös 20. századi tapasztalata az, hogy csak és kizárólag magunkra, a székely közösség erejére számíthatunk, nem várhatunk máshonnan segítséget, legfennebb azt remélhetjük, hogy a közösség megmaradásáért, felemelkedéséért végzett munkát kisebb ellenszélben tudjuk végezni.

„Mivel csak magunkra számíthatunk, ezért a Székelyföld megerősítésének is olyan módját, megoldásait kell kikísérleteznünk, amiben a székely társadalom minél több tagja, kis- és nagyközössége vesz részt, minél több helyi közösség szervezi meg autonóm módon életét, s épít erős és büszke várat hagyományaiból” – jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve: a közéleti vezetőnek, a politikusnak ennek az alulról szerveződő, erős közösségi alapokkal bíró társadalomszervezési modellnek a menedzsereként kell működnie, aki ha kell, megvédi a külső támadásoktól a közösséget, s egyben segíti, ösztönzi az autonóm kisközösségek megszerveződését, megerősödését.

A székelyudvarhelyi gálaesten ünnepi beszédet mondott még Bunta Levente polgármester és Haáz Sándor, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetője. Ezt követte a díjak átadása, majd az Udvarhelyszék Fúvószenekar játszott, melynek végén átadták a fúvószenekar új tagjainak az összetartozást jelképező jelvényeket.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774