A központi intézményekbe látogattak Hargita Megye Tanácsa munkatársai

( Szavazat)28 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa 25 munkatársa látogatott november 22-én a bukaresti Victoria-palotába Becze István megyei tanácsos vezetésével, a román parlamentbe, valamint a kulturális és a környezetvédelmi minisztériumba. A látogatás célja az volt, hogy betekintést nyerjenek a központi intézmények működésébe.
Az első állomáson, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium épületében Kelemen Hunor miniszter fogadta a Csíkszeredából érkezett csoportot, és bemutatta a minisztérium struktúráját, működését, továbbá beszélt aktuálpolitikai kérdésekről, a jövő évi költségvetés tervezetéről, valamint a tárcavezetői és szövetségi elnöki teendőinek az összehangolásáról is. Ezt követően a Victoria-palotában a megyei tanács munkatársai Markó Béla miniszterelnök-helyettessel és Nagy Zoltán államtitkárral találkoztak, abban a teremben, ahol a koalíciós egyeztető tanács szokott hetente ülésezni, és 1997–2000 között, a szövetség első kormányzati szerepvállalása idején, itt tartotta üléseit a kormány. Az RMDSZ korábbi szövetségi elnöke ismertette a kormányfő-helyettesi hivatal tevékenységét, és ugyancsak kitért aktuálpolitikai kérdésekre. Hangsúlyozta a parlamenti és a kormányzati jelenlét fontosságát, leszögezve: csak így lehet hatékonyan képviselni a magyarság érdekeit.
 
Szintén a Victoria-palotában találkozott a látogatókkal Borbély Károly, a Gazdasági Minisztérium RMDSZ-es államtitkára, aki méltatta a székelyföldi önkormányzatok, így Hargita Megye Tanácsa tevékenységét, szerinte Bukarestből is látszik a Hargita megyeiek munkája, és ehhez az RMDSZ igyekszik minden támogatást megadni parlamenti és kormányzati tisztségviselői révén.
 
A parlamentben a megyei tanács munkatársai az RMDSZ képviselőivel és szenátoraival találkoztak. A szenátusi frakció részéről jelen volt Fekete-Szabó András frakcióvezető, Gyerkó László frakcióvezető-helyettes, Albert Álmos, a munkaügyi, család és szociális védelmi bizottság tagja, valamint Bokor Tibor, a művelődési, művészeti, tömegtájékoztatási bizottság alelnöke, a képviselőházi frakció részéről pedig Márton Árpád frakcióvezető-helyettes, Pál Árpád titkár és Antal István, az ipari és szolgáltatásügyi bizottság tagja. Valamennyien hangsúlyozták a parlamenti jelenlét fontosságát, mivel számos olyan törvénykezdeményezés van román pártok részéről, amelyek a magyarság jogait csorbítanák, ezeket viszont sikerült eddig megakadályozni, ezért a jövőben is nagyon fontos a magyar képviselet a parlamentben.
 
A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumban Borbély László tárcavezető fogadta a Hargita megyei küldöttséget. Beszámolt a roncsautó- és a Zöld Ház programról, a megyei hulladékkezelési projekt alakulásáról, illletve számos kérdésre válaszolt a környezetvédelem területén.
 
Csíkszereda, 2011. november 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774