A kormányhoz fordul a megyei tanács és a közpénzügyi vezérigazgatóság

( Szavazat)51 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Közpénzügyek Vezérigazgatósága meghívására a csíkszeredai megyeházán gyűltek össze a hargitai polgármesterek június 11-én, kedden, hogy megtárgyalják az idén megjelent 3-as, 27-es, 41-es és 46-os számú sürgősségi kormányrendeletet, és megvitassák az ezekkel kapcsolatban felmerült kérdéseket. A 3-as és a 41-es rendelet a közigazgatási egységek hátralékainak rendezését szabályozza, a 27-es a strukturális eszközök pénzügyi kezelésére vonatkozik, a 46-os pedig a pénzügyi válságban lévő vagy fizetésképtelen egységek helyzetét hivatott rendezni. 
 A találkozón jelen voltak Birtalan József és Petres Sándor, a megyei tanács alelnökei, valamint Kedves Imre, a közpénzügyi vezérigazgatóság vezetője. Mint elhangzott, az említett rendeletek tulajdonképpen a kormány megszorító intézkedéseit tartalmazzák. Petres Sándor elmondta, hogy ezentúl az önkormányzatok nagyobb figyelmet kell szenteljenek a költségvetés tervezésének, főleg a beruházások esetében, amelyeknél legalább három évre előre kell látni a folyamatot.
– El kell juttatnunk a kormányhoz azon észrevételünket, miszerint a kifizetetlen munkálatok esetében sajnos megfeledkezik olyan településekről, ahol jogerős bírósági ítéletek alapján kell olyan adósságokat kifizessenek, amelyeket nem az önkormányzat, hanem például az iskola halmozott fel. A közpénzügyi vezérigazgatósággal közösen kérjük a kormányt, hogy találjon megoldást az ilyen helyzetekre – fordult az alelnök Kedves Imre vezérigazgatóhoz, aki partnerségéről biztosította a megyei tanácsot.
Az említett rendelkezések részleteiről Nagy Éva és Madár Katalin, a közpénzügyi vezérigazgatóság munkatársai tájékoztatták a jelenlévőket, majd az önkormányzati vezetők kérdéseket tehettek fel. Mint kiderült, a jogszabályok alapján nem egyértelmű, hogy mikor kell egy önkormányzatnak csődöt jelentenie, például ha a minisztérium szerződésben vállalja, hogy kifizeti az önkormányzat adósságát, de még nem fizetett, akkor a településvezetésnek mit kell tennie. Madár Katalin szerint kérni kell a kormányt, hogy egészítse ki a 46-os rendeletet, egyértelműsítve a szabályozást.
Petres Sándor szerint a beszélgetés tanulsága az volt, hogy az önkormányzatok munkatársainak érdemes frissíteniük a pénzügyi szabályozásokra vonatkozó ismereteiket, mert sok változás történt az utóbbi időben.
– Remélem, az elkövetkező másfél-két hétben megtaláljuk a módját annak, hogy az itt tárgyalt jelenségekkel kapcsolatban közösen forduljunk a kormányhoz – jelentette ki az alelnök.
 
Csíkszereda, 2013. június 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774