A kormány alkalmatlansága miatt nem fogadták el a megye költségvetését

( Szavazat)30 megjelenítés
Az idei költségvetés volt a legfontosabb témája Hargita Megye Tanácsa hétfői, március 25-i ülésének, amelynek elfogadása kedvezőtlennek bizonyult volna. A testület nem fogadta el a napirendre tűzött határozatok túlnyomó részét sem. A több mint 50 napirendi pontból mintegy 17-et hagytak jóvá, amelyek egyebek mellett a már meghirdetett uniós pályázatokra, bizottsági tagok kinevezésére vonatkoznak. 
 A tanácsülés kapcsán Borboly Csaba megyeelnök ismertette, hogy miért maradt el a költségvetés elfogadása. A kormány által idén februárban elfogadott 5. számú költségvetési törvényének 7-es és 28-as cikkelye értelmében április 7-ig mindenképp el kell készülnie az új költségvetésnek, amely már a legújabb, a kormány által bevezetett megszorítások figyelembevételével készül. A 7-es cikkely előírja, hogy a közintézmények ezentúl csak a külső, vissza nem térítendő forrásokból finanszírozott helyi szintű fejlesztéseket hagyhatnak jóvá. Ha a folyamatos támogatás nem biztosított, nem különítették el előre az ezekre szánt összeget és nem tartották be a szerződésekben szereplő határidőket, akkor az állami támogatást megvonják.
A 28-as cikkely értelmében, ha az állami költségvetés, valamint a költségvetési módosítások jóváhagyását követő 30 napon belül a beruházásokra szánt összeg folyósítása átlépte a szerződésekben foglalt határidőt, akkor a támogatást is megvonják. A két kedvezőtlen törvénycikkely miatt a település-vezetéseknek is újra kell gondolniuk, hogy mire szánnak pénzt a jövőben. Ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy a már elkezdett munkálatok abbamaradnak.
Borboly Csaba a kormányt okolja a kedvezőtlen határozatok meghozataláért, véleménye szerint az aberrált törvények miatt Románia könnyen Ciprus sorsára juthat. Kijelentette: alkotmányellenesnek tartják a költségvetési törvényt, ezért a megyei tanács a nép ügyvédjéhez fordul.
– A fűhöz-fához kapkodó kormány nem a valós problémákkal foglalkozik, és az új költségvetési törvény, amely gazdasági csőd felé vezeti az országot, nem adja meg a lehetőséget a megyéknek, hogy jogalkalmazás útján pénzhez jussanak – fogalmazott a megyeelnök.
Borboly a törvény egyik legszembetűnőbb igazságtalanságának azt tartja, hogy az elfogadott közbeszerzéseket bárki megtámadhatja. Kiemelte: kizárólag az RMDSZ nyújtott be érdemleges törvényjavaslatot a bürokratikus költségek csökkentésére, valamint a köztisztviselők jogállásának tisztázására. Az elöljáró elmondta, Hargita megye a kormánykoalíciókban soha nem volt kedvezményezett pozícióban, emiatt a megyének gyakran az év végén a közbeszerzésekből megmaradt pénzekből csurrant-cseppent valami. Hozzátette: soha nem költött a megye önkormányzata annyit, hogy hiánnyal zárja az évet. Ezt az összetett kedvezőtlen helyzetet több módon próbálná a megyei tanács kiküszöbölni. Az első és legfontosabb lépés: kihasználni a minden félévkor adódó lehetőséget, hogy átcsoportosítsák a közbeszerzésből származó pénzeket. A másik költséghatékony megoldás az Európai Uniótól származó finanszírozásokra, pályázatokra több pénzt elkülöníteni. Ugyanakkor a megyei tanács fontolgatja banki hitel felvételét is, abban az esetben, ha az adott beruházásból nagyobb bevétel származik, mint amennyit ráfordítanak. Az ilyen jellegű beruházások egyébként is előnyt élveznek a jelenlegi kedvezőtlen helyzetben, magyarázta az elnök.
A jelenlegi, 219 pontot tartalmazó költségvetési listán 45 új beruházás szerepel. Ezt a listát jelen tájékoztató anyagunkhoz csatoljuk. Az alábbi linken pedig megtekinthetik Borboly Csaba nyilatkozatát a témával kapcsolatban:
 
Csíkszereda, 2013. március 25.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774