A kisfalvak helyzetéről értekeztek a Sikeres Székelyföld konferencián

( Szavazat)28 megjelenítés
A székelyföldi térségben lévő kisfalvak helyzetéről, sorsáról értekeztek Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői, a székelyföldi felsőoktatási intézmények munkatársai, társadalomkutatók és közéleti szereplők május 25-én Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának Márványtermében, a Sikeres Székelyföld konferencia ezen állomásán. 
 Dr. Bodó Julianna, a csíkszeredai Sapientia – EMTE professzora vezette fel a témát, és mint moderátor átadta a szót Borboly Csaba megyeitanács-elnöknek, aki köszöntötte a résztvevőket és beszédében elmondta: „Ez egy remek lehetőség arra, hogy több oldalról is megvizsgáljuk a kisfalvak helyzetét Székelyföldön. A megyei tanács 2008-ban indította útnak a Kisfalu-programját, miután megyejárás közben olyan problémákat észleltek, mint a kis települések villany- és vízhálózathiánya, hogy néhol romokban áll az iskola épülete, nehezen megközelíthető a település stb. Közigény van a fejlesztésekre, a székelyföldi örökségre való fokozottabb odafigyelésre, a beruházásokra, de arra is, hogy összefogással előteremtsük magunk és családjaink számára a megélhetést, befektessünk a turizmusba, vagy minőségi élelmiszert állítsunk elő. A hátrányból lassan, de biztosan előnyt kell faragnunk. Ne tűzoltásszerűen dolgozzunk, hanem a jó példákra alapozva, hatékonyan költsük el a pénzt” – hangsúlyozta Borboly Csaba.
Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidéki térségekkel való foglalkozás a romániai magyar politikum számára a legnagyobb kihívás lehet. – A napokban találkoztam egy elszomorító ténnyel, miszerint az Európai Unióban naponta 200 ezer ember hagyja el a vidéket. Ez a szám félelmetes, és tenni kell valamit a visszafordításáért. Székelyföld akkor lesz sikeres, ha a vidék kisfalvai is sikeresek. Igaz, hogy nagy az elvándorlás és a munkanélküliség, mégis itt őrizzük értékeinket, hagyományainkat.
A szakmai fórumot Orbán Béla, Hargita Megye Tanácsa Beruházások Vezérigazgatóságának vezetője indította Kisfalvak infrastrukturális fejlesztése témában. Bemutatta a megyei tanács villamosítási programját, melyet 2010-ben indítottak el, és amelynek célja a települések villamoshálózatának kiépítése. A program megvalósítása a 2010–2012-es években a helyi költségvetésből elkülönített pénzalapokból van finanszírozva. A falusi víz- és csatornarendszerek kiépítése a 300 lakosnál kisebb települések számára ivóvíz- és szennyvízcsatorna-rendszerek létrehozását teszi lehetővé. A felmérések szerint 49 helységben van igény ivóvíz- és szennyvízgyűjtő, illetve -tisztító rendszerek létesítésére. Beszédét követően az igazgató bemutatta a 2008 és 2012 közötti megvalósításokat is.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatónője előadásában arról beszélt, hogyan gondolkodjunk és beszéljünk a kis települések kultúrájáról. Az igazgatónő szerint a kisfalvakat mint gyűjtőparadicsomot tartják számon. Javaslata szerint másként kell gondolkodnunk a kultúra fogalmáról a kis települések esetében, hiszen sokkal árnyaltabb kérdésről van szó. Kifejtette, hogy mennyire hátrányos számukra, hogy községközpontokhoz tartoznak, hiszen nincs megfelelő képviseltségük. Problémát jelent továbbá az egyenlőtlenség, valamint a nehéz információáramlás is, sok esetben internethozzáféréssel sem rendelkeznek a kis települések. Ám mindenképp dicséretes, hogy egyre több falusi művelődési házat korszerűsítenek, javítanak vagy építenek, de fontos kérdés az is, hogy van-e olyan értelmiségi réteg, amely intézményesülhet és működtetni, fenntartani tudja a kulturális életet.
Ferencz Angéla hangsúlyozta a kultúra szerepét egy település fejlődésében, hiszen eseményeik által felkerülnek egy mentális térképre, tudni fogunk a létezésükről. Számtalan jó, helyi példa van kezdeményezésekre, amelyeket folytatni kell és fel kell hívni rájuk a figyelmet.
A Regionális és Antropológiai Kutatások Központot képviselte Oláh Sándor, aki az Erőforrás-használat és a társadalmi kapcsolatok alakulás a kisfalvak társadalmában témában tartott előadást.
Feltette a kérdést, hogy egy társadalomkutatás mit tehet egy kisfalu érdekében. A kialakult sztereotípiákat a kisfalvak esetében el kell hagyni, és fel kell tárni a reális viszonyokat. Mint mondta, integrált vidékfejlesztési modellek kidolgozására van szükség, zónásításra, kísérletet kell tenni az azonos adottságokkal rendelkező települések elkülönítésére. Oláh Sándor kiemelte, hogy a falvakban elkezdődtek a vagyoni differenciálódási folyamatok, a gazdasági tényezők hatására pedig megváltozik az emberek közötti szociális kapcsolat.
 
A szakmai előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, a résztvevők összefoglalták és kiértékelték a székelyföldi térség kisfalvainak helyzetét, illetve levonták a következtetést, miszerint nagyon fontos foglalkozni a kisfalvak fejlesztésével, egy megfelelő életminőség kialakításával az ott élők számára.
 
Csíkszereda, 2012. május 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774