A kisfalu programról egyeztetett Székelykeresztúr térségében a megyei tanács elnöke

( Szavazat)39 megjelenítés
Bétában ravatalozó épület alapkövet tettek le, Énlakán felújított kisvízrendszert adtak át vasárnap. Firtosmartonosban új közösségi konyha készül, Siklódon a legnagyobb problémát a földcsuszamlások okozzák. 
 Székelykeresztúr térségi falvakba látogatott április 29-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A Birtalan József megyemenedzser és Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere kíséretében tett látogatása alkalmával a tanácselnök a kisfalvak fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett a helyiekkel.
A tanácselnök részt vett a Bögöz községhez tartozó Bétában épülő új római katolikus ravatalozó épület alapkövének letételén. A település lakosainak, valamint a magyarországi Dág testvértelepülésnek a hozzájárulásával elkészített tervek alapján Hargita Megye Tanácsának 32 ezer lejes támogatásával készült el a ravatalozó alapja, amelyet búzaszenteléssel egybekötött ünnepségen szentelt meg Pál Ferenc, a település római katolikus lelkésze.
Énlakán a XV. századi unitárius templomban tartott vasárnapi istentiszteletet követően átadtak a felújított kisvízrendszert a falu határában levő víztartálynál. Énlaka lakosainak igénylésére Hargita Megye Tanácsa a 300-nál kevesebb lakosú települések víz- és csatornarendszerének a kiépítését támogató programjából közel 138 ezer lej értékben biztosította a források bekötését, 4 223 méter fővezeték lefektetését, valamint a nyomásszabályozó felszerelését. Etéd község polgármesteri hivatala ötezer lejes önrésszel járult hozzá a 2011 őszén elkezdett munkálatokhoz.
Szőcs László, Etéd község polgármestere szerint nagy kincs a tiszta forrásvíz, amelyet a világon sokan nélkülöznek. A vízrendszerre Dancs Lajos helyi unitárius lelkész kérte Isten áldását.
– Énlaka olyan kincs, amelyre a továbbiakban is kiemelt figyelmet kell, hogy fordítsunk – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kisvízrendszer átadásán. A tanácselnök a továbbiakban az út elkészítését tartja kiemelten fontosnak, hogy az énlakiak könnyebben elérhessék az etédi községközpontot.
A szintén Etéd községhez tartozó Siklód lakosai számára is egyik probléma az út. Borboly Csaba tanácselnök vasárnapi látogatása alkalmával a helyiekkel való egyeztetés során a Szováta irányába vezető 136B számú megyei út tervének elkészítését emelte ki prioritásként a 2014-es évi újabb uniós pénzügyi tervezési időszak indulásáig, hogy pályázni tudjanak a Küsmöd, Siklód és Szováta útszakasz kiépítésére.
–\t A zsákutcás kistelepülések fennmaradásának és fejlesztésének alapját az utak kiépítése biztosíthatja, amely a szomszédos nagyobb településekkel köti össze. Kisfalvaink olyan értéket képviselnek, amelyből a nagyobb településeknek is haszna származhat – hangsúlyozta siklódi látogatása alkalmával a tanácselnök.
Raab Vilmos siklódi református lelkipásztorral való egyeztetése során Borboly Csaba a siklódiak legnagyobb problémájáról, a földcsuszamlásokról értesült. Siklódon és környékén van Hargita megyében a legnagobb veszélye a földcsuszamlásnak, amelyre a megoldást a szűk völgyben folyó patakon kiépített gátrendszer jelentheti.
A siklódiak másik problémája a nagyon rég kiépített és már elavult vízrendszer, amely teljes felújításához kértek segítséget a helyiek a megyei tanács elnökétől.
A Szentábrahámhoz tartozó Firtosmartonosban Hargita Megye Tanácsának nyolcezer lejes támogatásával kezdődött el a közösségi konyha építése a kultúrotthonnak is helyet adó épületben. Borboly Csaba a helyszínen történt látogatása alkalmával, bár nem jutott be a készülő konyhába, további támogatásáról biztosította a helyieket, és arra kérte, juttassák el hozzá azokat a szükségleteket, amelyekkel a konyha még gyümölcsszezon előtt elkészülhet.
 
Csíkszereda, 2012. április 30.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774