A Kisfalu program nagy megvalósításai

( Szavazat)113 megjelenítés
Falvainkat csak közös erőfeszítéssel lehet megmenteni
Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a kis falvak lakói életkörülményeinek javítására, ennek érdekében számos programot indított, hogy otthon maradásra ösztönözze a fiatalokat. A megvalósításokról és a jövőbeni tervekről Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Birtalan József megyemenedzser tájékoztatta a sajtó képviselőit április 25-én, szerdán Székelyudvarhelyen. 
 – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy azt a több mint száz kisfalu, amely Hargita megyében található, támogassuk. Az évek során a városok és a községközpontok mellett nem kaptak kellő figyelmet és támogatást azok a kistelepülések, ahol pár százan élnek. Ezért indítottuk el a Kisvíz és a Kisvillany programunkat, melyekkel a háromszáznál kevesebb lélekszámú helységeket céloztuk meg. Nincs igaza annak, aki azt mondja, hogy a kisfaluban nem kell parkosítani, nincs szükség sportcsarnokra. A kisfalvak vonzóak lehetnek a városi emberek számára is, nélkülük gyökértelenekké válhatunk – hangsúlyozta Borboly Csaba, aki példaként hozta fel a vízrendszerek és a villamos hálózatok kiépítését, helyi kultúrotthonok, valamint óvodák és iskolák felújítását, templomok helyreállítását, utak korszerűsítését, ravatalozóházak építését, valamint tejbegyűjtő központok és községi konyhák létesítését. A Kisvíz program ivóvízhálózat-fejlesztése 45 ezer embert érint, míg a csatornahálózat bővülése több mint 80 ezer ember mindennapjait könnyíti meg – emelte ki a tanácselnök.
A jövőben vonzóbbá szeretnék tenni a vidéket az értelmiség számára, akár ösztöndíjrendszer létrehozásával is.
– Van ennek a programnak kifutása, és ezeket a dolgokat érdemes folytatni! Falvainkat csak közös erőfeszítéssel lehet megmenteni. De nem csak megmenteni szeretnénk, hanem vonzóvá tenni mások számára is – összegzett a megyeitanács-elnök.
Birtalan József megyemenedzser meglátása szerint a kisfalvak fel fognak éledni, és a program elősegíti, hogy a fiatalok helyben maradjanak vagy visszaköltözzenek.
– Ezek a települések a végváraink, amelyeket óvni, fejleszteni kell, és jövőt kell építeni számukra az ilyen programok segítségével – mondta a megyemenedzser.
A tanácselnök a nap folyamán ellátogatott a megye legkisebb településére, a Felsőboldogfalvához tartozó, huszonhat lelket számláló Sándortelkére, ahol a kultúrotthonban találkozott a helybeliekkel. Velük közösen megtekintette a tejbegyűjtő központot, valamint az igencsak rossz állapotban lévő templomot is.
– Össze kéne fognunk azért, hogy a lehetőségeket felkutassuk, és megjavítsuk, ami megjavítható – jelentette ki Borboly Csaba.
Ugyancsak szerdán délután átadták azt a kisvízrendszert, amelyet a Felsőboldogfalva községhez tartozó Árvátfalván építettek ki.
– Bízom benne, hogy a minőségi élet megteremtéséhez járul hozzá ez a vízrendszer. Közös sikerünk, hogy egy újabb kistelepülésen sikerült vízhálózatot létesíteni – emelte ki köszöntőjében a megyeitanács-elnök, aki az ünnepélyes szalagvágás után a jelenlévőkkel együtt meg is kóstolta a tiszta vizet.
 
Csíkszereda, 2012. április 25.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774