A kereszténységnek fontos mondanivalója van a társadalom számára

( Szavazat)38 megjelenítés
Előadás-sorozatot tartottak az egyház társadalmi tanításáról Csíksomlyón
 
X. Jubileumi Tanulmányi Napok az egyház társadalmi tanításáról címmel rendeztek előadás-sorozatot január 27-én Csíksomlyón, a megyei tanács Multifunkcionális Központjában.
Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a budapesti Márton Áron Társaság szervezésében a résztvevők előadást hallhattak A bankok szerepe a gazdasági válságban, szegénység és gazdagság a Caritas in Veritate és a Quadragesimo anno pápai körlevelek tükrében témakörben. A rendezvény mottója egy Robert Schuman-idézet volt: „Európának érdekében áll, hogy ura legyen saját sorsának.” Az előadásokon részt vett Tamás József segédpüspök, dr. Orbán Szabolcs OFM-tartományfőnök, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is.
A megnyitón Borboly Csaba örömét fejezte ki, amiért a megyei tanács partner lehet ebben a kezdeményezésben, hiszen mint elmondta, az eddigi tanulmányi napok hatással voltak az intézmény tevékenységére, amely számos számos ifjúsági, kulturális, gazdasági programokat szervez az egyházzal együttműködve. A tanácselnök szerint jövőképre, a szolidaritáson alapuló, egymást erősítő rendszerekre van szükség, amelyek kialakításához elengedhetetlen a párbeszéd.
Soós Károly, a Márton Áron Társaság elnöke kifejtette, hogy a tanulmányi napok célja egy társadalmi párbeszéd kialakítása, hiszen a katolikus egyháznak, a kereszténységnek fontos mondanivalója van a társadalom számára. Az evangéliumnak nemcsak igehirdetés formájában kell elhangoznia, hanem a társadalom minden területét át kell hatnia. Soós Károly szerint a nemzeti közösség megmaradása szempontjából fontos, hogy kilássunk a világba, megismerjük azokat az értékeket, amelyeket a teremtő Istentől kaptunk.
Csató Béla csíkszentkirályi plébános, a rendezvény kezdeményezője elmondta, hogy társadalmunk külön egyedekből áll, különböző életvitelekkel, és egy kiegyensúlyozott hálózatot alkot, amely ha megbomlik, problémák jelentkeznek, például egy gazdasági válság. Az emberi élet ökofeltételei a kultúra, lelkiség, gazdaság, amelyek között csak a szeretet képes összhangot teremteni, ennek megélésére, továbbadására buzdította a plébános a résztvevőket.
Borboly Csaba Márton Áron-emlékéremmel jutalmazta Csató Béla áldozatos, kitartó munkáját, amelynek köszönhetően a rangos eseménysorozat tizedik állomásához érkezhetett. Hargita Megye Tanácsának Márton Áron-emlékérme azoknak a személyeknek adományozható, akik a tudományos, kulturális és sportéletben, a közigazgatásban, a megye nemzetközi kapcsolatainak építésében vagy más területeken kimagasló eredményeket értek el, vagy tevékenységükkel méltóvá váltak az elismerésre.
A résztvevők a továbbiakban olyan rangos, tartalmas előadásokat hallgathattak, mint dr. Jitianu Liviu „Boldogok a ... szegények”. Embernek lenni a szegénység-gazdagság feszültségében vagy dr. Holló László Ért-e a pápa a közgazdasághoz, avagy a spekulatív pénzügyi tevékenységek okozta gazdasági válság a katolikus társadalometika mérlegén című előadása, de előadást tartott Halász Geyza Zsolt számvevő az Európai Számvevőszék részéről, Bokor-Halász Katalin, az OTP Bank főosztályvezetője, Korodi Attila parlamenti képviselő és dr. Orbán Szabolcs OFM-tartományfőnök is.
 
Csíkszereda, 2012. január 27.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774