A kapufaragók vésőikkel örökítik át hagyományainkat

( Szavazat)29 megjelenítés
 A Romániai Magyar Népművészeti Szövetség, Hargita Megye Tanácsa társszervezésében, január 28-án a csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskolába hívta az erdélyi székelykapu-készítőket, kapufaragókat, kovácsokat, továbbá mindazokat, akik a székely kapuk tanulmányozásával foglalkoznak.
A konferencia fő témája a kapufaragás gyakorlati kérdései, helyi jellegzetességei voltak. A megyei tanácsot Borboly Csaba elnök képviselte, aki bemutatta az általa vezetett intézmény székely kapuk népszerűsítését célzó európai uniós projektjét, illetve számos, a székely kapuk megőrzésére irányuló törekvését. A tanácselnök elmondta, az a cél, hogy a székely kapuk száma növekedjen Székelyföldön, hiszen ezeknek jelentős identitáserősítő, nevelő hatásuk van, fontos szerepük van a kultúra megőrzésében.

– Nemcsak a kapukról kell beszélni, hanem a székely portáról, a székely házról, a székely faluképről, és mindezek együtt munkahelyeket, megélhetést jelentenek az itt élők számára, hiszen itt, ahol erdők sokasága vesz körül, nagyon előnyös a fából való építkezés, és ha odafigyelünk a házaink, középületeink minőségére, tájba illeszkedésére, a helyi alapanyagok használatára, akkor munkahelyeket teremthetünk – mondta Borboly Csaba. – Azt is láthatjuk, hogy turisztikai szempontból erős vonzerővel bírnak a hagyományos faluképet megőrző településeink, és ezek részeként egy csodálatos székely kapu sok esetben kiemelt turisztikai látványosság, hiszen vannak az 1700-as években épült kapuink, amelyeket sikerült megmenteni. Hargita Megye Tanácsa minden eszközzel igyekszik támogatni a székely kapuk megmentését, európai uniós pályázataink, több saját programunk van, műemlékvédelmi közszolgálatunk működik, és hiszem, hogy itt Hargita megyében és egész Székelyföldön a székely kapu mindannyiunk büszkeségévé válik.

A megyei tanács elnöke külön megköszönte Kovács Piroskának, a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület vezetőjének identitáserősítő, a szép és jó védelméért kifejtett áldozatos munkáját. Utóbbi örömét fejezte ki, amiért ilyen sok gyakorlott kapufaragó összegyűlt, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan sokféleképpen művelik a kapufaragást.

– Mindenkinek a munkájában jelen van az egyediség, azonban nekünk az az általános érvényű feladatunk, hogy a hagyományos értékekeinket ne feledjük el, műveljük és tovább éltessük – mondta Kovács Piroska. – Ennek kulcsa a kapufaragók kezében van, ők vésőikkel állítják elő a gyönyörű székely kapukat, és fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak arra, hogy a hagyományosat, az ősit valamilyen formában műveljék, átörökítsék.

A rendezvényen az udvarhelyszéki székely kapukat Kovács Piroska, a háromszékieket Gazda Sz. Enikő, a csíkiakat Albert-Homonnai Márton, a sóvidékieket pedig Márton Béla mutatta be. Az előadásokat szakmai tanácskozás követte, amely lehetőséget teremtett számos gyakorlati kérdés megtárgyalására, tapasztalatgyűjtésre.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774