A jövő évi érettségi volt a fő témája a Székelyföldi Akadémiának

( Szavazat)33 megjelenítés
November 28-án Balánbánya volt a soron következő helyszíne a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Székelyföldi Akadémiának. Meghívott előadóként Bartolf Hedwig főtanfelügyelő a jövő évi érettségi vizsga előkészületeiről számolt be, míg Orbán Béla, a megyei tanács beruházási vezérigazgatóságának vezetője a Hargita megyei víz- és szennyvízhálózat infrastruktúrájának bővítéséről tartott előadást.
– A vizsgára való felkészítésre, illetve a próbavizsgák megszervezésére sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint az elmúlt években – hangsúlyozta Bartolf Hedwig, aki sajnálatosnak tartja az idei évi eredményeket, amelyek szerint az országos ranglistán a sereghajtók között szerepelt Hargita megye. – Jelen pillanatban még nincs törvény vagy rendelet, amely a szakmai érettségi vizsgát szabályozná, eddigi információink alapján sokkal egyszerűbb lesz a hagyományos érettséginél, nem lesz írásbeli vizsga románból, magyarból és matematikából. Állítólag magában foglal egy gyakorlati próbát is. Ha többet fogunk tudni róla, majd tájékoztatjuk az érdeklődőket.
A hagyományos érettségin a vizsgakörülmények a tavalyihoz képest nem változtak, tehát a videokamerás megfigyelés érvényben maradt, ami azt jelenti, hogy a vizsgafegyelem újra maximális lesz. A tananyagot sem változtatták meg, mindössze néhány tantárgyból átszervezték, és csak a logikából vettek ki 1-2 fejezetet. Tehát a vizsgatanterv szempontjából sem lesz könnyebb a 2013-as érettségi.
– Aminek meg kell változnia, az a tanulók, a pedagógusok és a szülők hozzáállása. Arról beszélek, hogy a diák legyen ott minden órán, ne engedjen meg magának egyetlen hiányzást sem, kivéve az indokolt eseteket, például ha beteg. Ne azon járjon az esze, hogy bulizni és kirándulni kéne menni, hanem üljön le tanulni. Kötelezően használják ki az iskola vagy esetleg más szervezetek által kínált – általában ingyenes – felkészítőket, hisz ezeken nagyon sokat lehet ismételni és bepótolni. Vegyenek részt az iskola vagy a tanfelügyelőség által szervezett próbaérettségin, mert az valós képet adhat a tanuló pillanatnyi felkészültségi szintjéről. Így látja a diák, hogy mi vár rá az igazi vizsgán. Hétvégeken is vegyék elő a könyvet, füzetet, olvasgassák és ismételgessék a rég elfelejtett tananyagot – sorolta tanácsait a főtanfelügyelő. – Amit ajánlok, az nem kényelmes, nem egyszerű és nem népszerű, de hozzájárul az eredmények javításához. Azt szeretném, hogy 2013-ban ne érjen annyi kudarc, mint 2012-ben, inkább tegyünk meg mindent, ami tőlünk telhető.
A Székelyföldi Akadémia második felében a Hargita megyei víz- és szennyvízhálózat infrastruktúrájának bővítéséről tájékozódhattak az érdeklődők. Orbán Béla vezérigazgató a megyei megvalósítások bemutatása során elmondta, hogy sajnos Balánbánya lemondott a 9,36 millió eurós beruházásról, pedig a helyi önkormányzat az összegnek csak a 2%-át kellett volna hogy állja – derült ki az előadásból. A 2011. évi 11-es számú határozatával Balánbánya tanácsa kilépett az erre a célra létrehozott Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásból, és visszavonta a projekt megvalósítása érdekében hozott összes korábbi határozatát. Emiatt módosítani kellett a megvalósíthatósági tanulmányt, ami hátráltatta a projekt benyújtását jóváhagyásra az Európai Bizottsághoz. Ugyanakkor a helyi önkormányzatnak is tartania kell magát az uniós normákhoz való igazodás határidejéhez, amely 2015-ben jár le, mert különben az Unió bírságot szab ki, amelyet a város lakóinak kell megfizetniük.
 
Csíkszereda, 2012. november 29.
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774