A jövő a termelő tevékenységben van

( Szavazat)35 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa a megyében működő ipari létesítményekkel való aktív kommunikáció érdekében fontosnak tartja, hogy időről időre személyesen is felvegye a kapcsolatot a cégvezetőkkel. Ennek szellemében március 22-én, pénteken egy gyárlátogatásokat magában foglaló megbeszéléssorozaton vett részt Antal István parlamenti képviselő és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, azzal a céllal, hogy feltérképezzék a Székelyudvarhely térségében található ipari létesítmények helyzetét.  
 Részt vett továbbá Birtalan József, a megyei tanács alelnöke, Ambrus Sándor, Becze István, Bíró Barna-Botond és Incze Csongor megyei tanácsosok, valamint a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat és a megyei tanács beruházási vezérigazgatóságának munkatársai. A meglátogatott ipari egységeket az adott cégek vezérigazgatói mutatták be az elöljáróknak és az őket elkísérő sajtósoknak: Gergely László (Matriţa Rt.), Péter Péter (Matplast Rt.), Borbáth István (Roseal Rt.), Lázár Imre (Select Metlemplast Kft.), Kelemen Géza (Technophar Kft.).
Antal István parlamenti képviselő a mintegy ezer munkahelyet biztosító öt ipari létesítmény meglátogatásának kezdeményezését azért tartotta fontosnak, elmondása szerint, hogy a megyeelnök és az alelnök, valamint a megyei tanácsosok a helyszínen is ismerjék meg ezeket a tevékenységeket, a létrehozandó székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorháznak ugyanis az egyik legfontosabb szerepe az lehetne, hogy hosszú távon olyan kutatóbázist teremtsen az itt működő cégek számára, amelybe fiatal szakemberek kapcsolódhatnak be, akik a következő húsz évben át tudják venni a meglátogatott ipari egységek tapasztalt szakembereinek a helyét, egyfajta garanciát biztosítva arra, hogy ez az ágazat és ezek a gyárak továbbra is versenyképesek maradnak.
– Fontos tudatosítanunk a Székelyföldön stratégiák kidolgozásával foglalkozó műhelyek képviselőiben, hogy itt Udvarhelyen, ezeknek a gyáraknak a szakembergárdája révén, létezik egy tudásközpont, és ezt érdemes fejleszteni, mert ez lehetőséget ad az újraiparosításra, az pedig a napnál is világosabb, hogy a jövő a termelő tevékenységben, a hozzáadott értéket tartalmazó termékek előállításában van. További hasonló látogatásokat tervezünk még annak érdekében, hogy a megyei tanács által megnyert uniós pályázat révén felépítendő inkubátorház számára közösen készítsünk egy koncepciót, melynek révén az említett intézményben – amellett, hogy ott a vidékfejlesztéshez kapcsolódó, az utóbbi időszakban nagy lendületet kapott különböző feldolgozóegységek munkáját segítik, és terveket készítenek elő számukra – külön részleg foglalkozzon azokkal a csúcstechnológiákkal, amelyek további fejlődést tudnak biztosítani. Az udvarhelyi cégeknek is érdekük, hogy minél több műszaki tudással rendelkező fiatal kerüljön ide, akik a fejlesztésben szerepet tudnak vállalni, hozzájárulva a térségnek, a megyének és Székelyföldnek a gazdagításához, fejlődéséhez – mondta el Antal István.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megye és az egész Székelyföld számára példaértékű lehet az, ahogyan Székelyudvarhelyen több ipari egység működik.
– Fontosnak tartom, hogy összehangoljuk a munkát, hiszen elvárható, hogy amennyiben ennek a törvényes lehetőségét biztosítják, az önkormányzatok valamilyen formában közreműködjenek abban, hogy ennek a térségnek a gazdasági ereje növekedjen. A szerepvállaláshoz pedig szükség van helyismeretre, illetve arra, hogy ezeknek a gyáraknak a vezetőivel és szakembereivel helyszíni párbeszédet folytassunk – összegezte Borboly Csaba megyeelnök a pénteki székelyudvarhelyi gyárlátogatások végén.
 
Székelyudvarhely, 2013. március 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774