„A jó plakát kézen fogja az embert”

( Szavazat)69 megjelenítés
Plakátkiállítás nyílt Csíkszeredában az I. Székelyföld Napok keretében
 
A Hargita Megye Tanácsa és alintézményei által az elmúlt két évben szervezett, illetve társszervezett programok plakátjaiból szerveztek kiállítást a csíkszeredai megyeházán, a megnyitóját május 17-én tartották. 

 
„Mindennapjaink elengedhetetlen kelléke a plakát. Eseményeket hirdetünk, előadásokról adunk hírt, avagy vásárlókat toborzunk – megannyiszor a plakát által kínált lehetőségekkel élünk. 2008 júniusától megőriztük a Hargita Megye Tanácsa által szervezett és társszervezett programokról a falragaszokat, így dokumentálva az elmúlt időszak történéseit. Noha – jellegüknél és szerepüknél fogva – csak rövid ideig élnek a plakátok, legtöbbjük olyan alkotó munka eredménye, amely hosszabb távon is megérdemli az elismerést” – mutatta be a kiállítást Gáspár Izabella Enikő szervező, a megyei önkormányzat menedzsmentosztályának munkatársa.
„Közel kétszáz plakátot sikerült kiállítani, amely töredéke az elmúlt két év termésének, mégis jól tükrözi a megyei önkormányzat mindennapos munkáját – mondta megnyitóbeszédében Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. – Ha végignézünk a plakátokon, láthatjuk, mennyire sokoldalú, színes, változatos eseményekről számolnak be. A cél az, hogy a megye minden egyes lakosát megszólítsuk, és valószínűleg nehezen találunk olyat, aki a plakátok által hirdetett rendezvények közül legalább egyen ne vett volna részt.”
A kiállítást Túrós Eszter művészettörténész, a megyei tanács munkatársa méltatta, aki szerint „a plakát az egyik legkevésbé időtálló műfaj a képzőművészeti, grafikai műfajok közül. Utcai művészet, alkamazott művészet, amely ki van szolgáltatva a holnapnak, az időjárás viszontagságainak”. Hozzátette, egy plakát attól lesz jó, ha képes megteremteni vagy újrateremteni a reprezentált esemény gondolatvilágát a grafika eszközeivel, ha képes kimozdítani a nézőt a közömbösség állapotából. „A jó plakát kézen fogja az embert, és a készítő képi világán keresztül bevezeti a reklámozott eseményre. Ha ez megtörténik, akkor olyan érték teremtődik, amely mellett nem lehet elmenni” – jelentette ki a művészettörténész.
 
Csíkszereda, 2010. május 17.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774