A jó életminőség nem feltétlenül pénz függvénye

( Szavazat)33 megjelenítés
Az egységes Székelyföldről tartottak kerekasztal-beszélgetést Tusványoson
Egységes Székelyföld – a szimbólumoktól a konkrét fejlesztési tervekig címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést július 26-án Tusványoson, amelynek vendégei Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sorbán Attila, az EMNP Hargita megyei tanácsosa, valamint Nemes Előd, az EMNP háromszéki szervezetének elnöke voltak, a moderátor szerepét pedig Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke töltötte be. 
Borboly Csaba szerint egységes magyar álláspontra van szükség abban, melyek Székelyföld erősségei és gyengeségei, azaz a helyi politikai pártoknak meg kell fogalmazniuk és meg kell állapodniuk egy székely nemzeti minimumban, amit mind kormánypárti, mind ellenzéki pozícióból következetesen szorgalmazniuk kell. A beszélgetésen hangsúlyt kapott a marosszéki, illetve a marosvásárhelyi magyarság helyzete az idei önkormányzati választások tükrében, és ennek kapcsán a Hargita megyei tanácselnök azt az álláspontját ismertette, hogy a vásárhelyi románokkal meg kell egyeznie a magyar közösségnek abban, merre tovább, más nagyvárosok, Kolozsvár vagy Szeben szatellitjeként szeretnék-e látni városukat, vagy inkább lennének a székelyföldi régió éllovasai. Az egy székely megye vagy régió kérdése kapcsán Borboly Csaba úgy véli, hogy sokat pufogtatják ezeket a fogalmakat, de párhuzamosan azt is el kellene dönteni, milyen legyen ez a székely megye.
– Le kell építeni a bürokráciát, mert abszurd, hogy például egy építkezési engedélyért Borszékről Csíkszeredába kell utazni. A székely megye fontos, de az is fontos, hogy beszéljünk a működéséről, szerkezetéről, kistérségi, járási rendszerben gondolkodva – fejtette ki a tanácselnök.
A fiatalság itthon maradásra való ösztönzésében, nevelésében Borboly Csaba kiemelt szerepet tulajdonított Hargita és Kovászna megye szórványprogramjának, akárcsak a szintén a két megye közös munkája eredményeként kiadott székelységtörténeti tankönyvnek, amelyet felmutatott a két megyei tanács identitáserősítő munkájának konkrét eredményeként.
– Fontos, hogy legalább mi ne bátortalanítsuk el az embereket, felkapva a román nacionalisták érveit, miszerint itt rossz a gazdasági helyzet, illetve a legalacsonyabbak a bérviszonyok. Ne mondjuk azt, hogy Székelyföldön rossz, hisz az életminőség szempontjából nem biztos, hogy a pénz a leglényesebb – jelentette ki a Hargita megyei tanácselnök utalva a Néppárt helyhatósági választások előtti negatív kampányára. Mint hozzátette: Székelyföldnek erősségei vannak, olyan értékei, amelyekre lehet építkezni.
Nemes Előd szerint akadozik a székelyföldi együttműködés, és szétfejlődés tapasztalható a régió térségei között, példa erre a marosszéki magyarság, akik kezdik elveszteni regionális identitásukat, azaz székelységtudatukat. Sorbán Attila elmondta, a kampányban döbbenten tapasztalta, hogy a székelyeket valósággal irritálja az autonómia szó, nem értik meg, hogy ez megmaradásuk záloga. Erre Borboly Csaba azt válaszolta, a székelyek elég világosan kinyilvánították akaratukat, vagyis az igényüket az autonómiára a Székely Nemzeti Tanács referendumán, sőt Csíkszéken azt is megkérdezték, hogy hajlandóak lennének-e ennek érdekében pluszadót fizetni, amire a válaszadók több mint kétharmada igennel válaszolt.
 
Csíkszereda, 2012. július 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774