A jelenlegi régiós felosztás nem segíti a gazdasági növekedést Székelyföldön

( Szavazat)29 megjelenítés
Borboly Csaba ismételten bírálta a jelenlegi nyolcrégiós felosztást a február 14-i, Hargita megyei európai uniós pályázatokat értékelő sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette, a gazdasági növekedést elősegítő pályázatoknál – amelyek a vállalkozói szférának szólnak, és a pályázóknak ötvenszázalékos önrészt kell előteremteniük – a zömében kis székelyföldi cégek nem rúgnak labdába, mivel az ugyancsak a Központi Fejlesztési Régióba tartozó Brassó vagy Szeben megyében működő nagy tőkéjű cégek „elnyerik” előlük a pályázatok nagy részét.  
 Ez is azt mutatja, hogy nem jó a jelenlegi régiós felosztás, ahol gazdag, nagyváros-központú megyék egy fejlesztési régióban vannak a szegényebb, vidéki jellegű megyékkel. Nem jó az, hogy ha a fejlett dél-erdélyi megyéket összezárják egy régióba a kevésbé fejlett székelyföldi megyékkel. Nem vizsgáltuk meg, de minden bizonnyal, ami a gazdaságfejlesztést, munkahelyteremtést befolyásoló pályázatokat illeti, hasonló erőforrás-elszívó hatást gyakorolt Kolozsvár, Kolozs megye Szatmár, Bihar, Máramaros és Szilágy megyére, illetve Konstanca, Iaşi vagy Ploieşti a moldvai, havasalföldi fejletlenebb megyékre. Nem jó a jelenlegi beosztás, újra kell gondolni, mert ezen rendszernek az a lényege, hogy a szegényebbet, a fejletlenebbet felzárkóztassa, felhozza a gazdagabb, a fejlettebb mellé, nem pedig az, ami történt Romániában, hogy az emberek számára munkahelyet, megélhetést teremtő beruházásokra szánt uniós források döntő hányada az amúgy is kiváló fejlődési adottságokkal rendelkező nagyvárosokba mentek, a vidék pedig lemaradt.
– A székelyföldi önkormányzatok ügyesen pályáznak szociális, kulturális, infrastrukturális beruházásokra, amelyek az életminőség javítását szolgálják, a kis cégek azonban nem tudnak uniós forrást vonzani, mert egy csapatban kell versenyezniük a nagyvárosok erős vállalkozásaival – magyarázta a tanácselnök hozzátéve: elégedettek se lehetnek, ugyanakkor szégyenkezniük se kell, mert a lehetőségekhez mérten sikeresnek tekinthető az elmúlt uniós finanszírozási időszak Hargita megye számára. – Egy főre számítva közel 1200 euró értékben sikerült uniós pénzt lehívnia Hargita megyének az elmúlt finanszírozási időszakban, csaknem kétezer nyertes pályázattal – mondta el Borboly Csaba. Tehát nem igazak azok a vádak, hogy a székelyföldi önkormányzatok, civil szervezetek átaludták a jelenlegi uniós ciklust. Pályáztak, lehívták a közcélú fejlesztésekhez szükséges pénzt, utak, intézmények fejlesztésére, felújítására, de sajnálatos módon, gazdasági fejlettségünk okán, a brassói, nagyszebeni vállalkozásokhoz képest, tőkeszegény vállalkozói szektorunk nem tudta ugyanezt megtenni az emberek számára munkahelyet teremtő beruházások terén.
Az új régiós beosztásra vonatkozó törvényt ősszel fogadják el, de addig is, a tanácselnök szerint, jobban fel kell készülni a következő, 2014–2020 közti finanszírozási időszakra, ehhez viszont rugalmasabb, nyitottabb hozzáállásra van szükség a vállalkozói szféra részéről is, és bízik benne, hogy e folyamatban a mostanáig tapasztaltaknál nagyobb, aktívabb szerepet vállalnak a megyei gazdasági kamara vezetői is. Összefogással van esély több, a gazdasági növekedést elősegítő pályázatot nyerni. A Központi Fejlesztési Régió közzétette az erre a periódusra vonatkozó fejlesztési stratégiájának tervezetét, amelyhez javaslatokat lehet fűzni, és nem mindegy, kinek és mire adják a lehívható pénzt, ezért Borboly Csaba arra kéri az önkormányzatok és más Hargita megyei intézmények, szervezetek vezetőit, írják meg a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket.
 
Csíkszereda, 2013. február 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774