A helyi közösségek kezében vannak az iskolák

( Szavazat)31 megjelenítés
Király András oktatási államtitkár Csíkszeredában ismertette az új tanügyi törvényt
 
Az új oktatási törvény lehetővé teszi, hogy az iskola olyan legyen, amilyennek a helyi közösség akarja – jelentette ki december 9-én, pénteken Csíkszeredában Király András, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium RMDSZ-es államtitkára, aki a Hargita megyei polgármesterekkel, iskolaigazgatókkal, szaktanfelügyelőkkel, politikusokkal találkozott, hogy megvitassák az új oktatási törvényt. Az esemény helyszínét Hargita Megye Tanácsa biztosította. A megyeháza amfiteátrumában az államtitkár mellett helyet foglaltak munkatársai – Szőcs Domokos vezérigazgató, Nagy Éva kabinetigazgató és Borsos Károly László tanácsos –, valamint Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő, a megyei tanács részéről pedig Birtalan József megyemenedzser és Becze István megyei tanácsos. Továbbá jelen voltak Bondor István, Szentes Antal és Tamás Zoltán tanácsosok is, a megyei tanács tanügyi bizottságának tagjai.
 
 
Birtalan József megyemenedzser köszöntőjében elmondta, hogy a megyei tanács saját eszközeivel igyekszik támogatni az anyanyelvű oktatást, erre példaként a székely történelemtankönyv kiadását említette. Király András államtitkár ismertette az új oktatási törvény részleteit. A jogszabály egyik legfontosabb eleme a decentralizálás, amellyel megnő a helyi közösségek szerepe az iskolák működtetésében, ami nagyobb felelősséget is jelent. A tanintézetek vezetőtanácsában képviselteti majd magát a helyi önkormányzat, a szülők, valamint a pedagógusok, és önmagában egyiknek sem lesz abszolút többsége, tehát a három képviseletből legalább kettőnek mindig meg kell egyeznie ahhoz, hogy dönteni lehessen, mutatott rá az államtitkár, aki kijelentette: ezentúl valamennyi polgármesteri hivatalnak pontos képe kell hogy legyen a településén lévő iskolák helyzetéről, fenntarthatóságáról, mert a helyi közösség dönthet majd osztályok megtartásáról, illetve összevonásáról is. További lényeges eleme a törvénynek, hogy a következő tanévtől az iskolák maguk szervezik meg a versenyvizsgákat (a tanfelügyelőség felügyeletével), és nagyobb hangsúlyt kapnak az órák utáni tevékenységek, valamint a tehetséggondozás. A szakmunkásképzés és a posztliceális oktatás szintén kiemelt helyen szerepel az új rendszerben.
 
Szőcs Domokos szerint az új törvény egy keret, amit meg kell tölteni tartalommal. A vezérigazgató elmondta, hogy sorra jelennek meg a módszertanok, és az egyik kimondja, hogy a pedagógusoknak járó szabadság évi 62 munkanap, és kivehető a vakációk ideje alatt. Továbbá az is elhangzott, hogy a jogszabály értelmében a tanároknak fel kell mérniük a diákok igényeit, amit figyelembe kell venniük az oktatás során.
 
A találkozón a hozzászólók leginkább az iskolai előkészítőkről érdeklődtek, az úgynevezett nulladik évről, amely a kötelező oktatás része lesz a következő tanévtől, és a helyi közösségek döntenek arról, hogy a napközi vagy az iskola épületében kapjon helyet, de az iskolai oktatás része lesz. Szó volt még a fejkvótarendszerről is, amelyre a Hargita megyei főtanfelügyelő szerint nagyon oda kell figyelni az osztálylétszámoknál, mert nem mindegy, a helyi közösség mekkora összeget kap az államtól. Az is elhangzott, hogy ha egy kisváros vagy község nem tudja fenntartani a településén lévő valamelyik iskolát, abban az esetben az illető oktatási intézményt a megyei tanácsnak kell átvennie.
 
Csíkszereda, 2011. december 9.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774