A helyi értékekről egyeztettek

( Szavazat)35 megjelenítés
A helyi értékek megismerése, hasznosítása és népszerűsítése témában szervezett megbeszéléssorozatot Homoródfürdőn június 27–29. között a Hargita Megyéért Egyesület Hargita Megye Tanácsának társszervezésével és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. Az esemény első két napján a természeti erőforrások és a helyi termékek témában egyeztettek. 
 Június 27-én, szerdán a homoródfürdői Lobogó Panzióban Helyi értékek, természeti erőforrásaink témában tartottak megbeszélést a Hargita megyei hegyimentők. A Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának igazgatója, Fekete Örs által vezetett megbeszélésen első alkalommal ült le egy asztalhoz az összes Hargita megyei hegyimentő: mind a hivatásos, mind az önkétes tagok jelen voltak. Mint azt Fekete Örs hangsúlyozta, fontos az önkéntesek véleménye, hiszen fontos szerepet játszanak a mentő tevékenységek folyamatos ellátásában. A megbeszélésen elhangzott, a hegyimentők túravezetések vállalásával a jövőben ki szeretnék terjeszteni tevékenységeiket a turizmus irányába is, ugyanakkor a természeti értékeink védelme és népszerűsítése érdekében számos más tevékenységgel szeretnék bővíteni az eddigieket. A megbeszélésen jelen volt Rafain Zoltán megyei tanácsos, aki a megyei tanács további támogatásáról biztosította a hegyimentőket.
A helyi termékek előállítása és értékesítése volt a június 28-ai, szintén Homoródfürdőn tartott megbeszélés fő témája, amelynek a Székely Konyha Egyesület és a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének tagjai, valamint a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Agrárkamara által havonta megszervezett Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárán részt vevő termelők voltak a meghívottjai. Az ötven résztvevővel zajlott eseményen Homonnai Albert Márton műépítész a csinódi tanyáján szerzett gazdálkodási tapasztalataiból adott át az érdeklődőknek. A húsz hektáron gazdálkodó Homonnai egy kezdetben hétvégi kirándulásokra használt terület gazdasággá való átalakításának példáján keresztül mutatta be, hogy Székelyföld gazdasági és kulturális értékeit hogyan lehetne hasznosítani. Mint hangsúlyozta, nem másokat kell utánozni, hanem a saját, hagyományos értékeinkkel meg lehet találni az anyagi fejlődés alapjául szolgáló kitörési pontokat. Példaként a csángó tanyákat említette, ahol ezer méter tengerszint feletti magasságon fekvő tíz hektáros kaszálón a hagyományok és az eredeti értékek segítségével képesek megteremteni az életfeltételeiket. Homonnai gazdálkodása egy eredményes példa arra, hogyan lehet napi tíz-tizenöt liter tejet magas szintű minőségen feldolgozni. Mint azt a gazda bemutatta, az állandó minőség biztosításához az apró részletekre való figyelés szükséges, így például nagyon fontos a sajtkészítés biokémiájának az ismerete, az érlelési hőfok, a páratartalom, a savfok beállítása, vagy az oltó minősége.
A homoródfürdői programon Zágoni Elemér természetgyógyász a fekete ribizli termesztésének, felhasználásának és feldolgozásának rejtelmeibe avatta be a részvevőket. A gyógyszerészként és kutatóként is nagy tapasztalattal rendelkező doktor szerint a fekete ribizli csodálatos gyógynövény, amelynek minden része hasznosítható az egészség védelmében. Amint azt Zágoni elmondta, ez a növény kiemelt helyet érdemel vidékünkön, mivel számos kísérlettel bizonyították, hogy a Hargita megyében termelt fekete ribizli vitaminkoncentrációja magasabb az átlagosnál, valamint oligo- és mikroelemekben is gazdagabb a más vidékeken termelteknél. Zágoni a fekete ribizli legfontosabb gyógyhatásaiként a vérnyomáscsökkentő, a magas omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmának köszönhető ellenállóképesség-növelő, és érfalerősítő hatását említette. A természetgyógyász ismertette a fekete ribizli feldogozásának lehetőségeit, és minden jelenlevőnek ajánlotta e rendkívül hasznos növény termesztését.
Biró Albin, a csíkszeredai Herba Millefolium gyógynövénybolt részéről a gyógynövények feldolgozásáról és hasznosításáról tartott előadást, vidékünk számos értékes gyógynövényét mutatta be a részvevőknek.
A szerdai program részeként Márton István, a Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének vezetője és Máthé Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Agrárkamara által havonta megszervezett Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárán részt vevő termelőkkel folytatott megbeszélést. A szervezők hangsúlyozták a termékminőség megőrzésének fontosságát, és mint azt Márton István hangsúlyozta, azt a termelőt, akinek a termékeire megalapozott panasz érkezik, a szabályzat alapján végérvényesen eltiltják a vásáron való részvételtől, ugyanis a termelő és a vásárló közötti kölcsönös bizalom kialakítása a cél, ami csak tisztességes hozzáállással érhető el. A termelők közül többen is igényelték, hogy a forgalmas turisztikai helyeken állítsanak fel vásáros bódékat, ahol a termelői egyesületek tagjai megegyezés alapján kínálhatják portékáikat.
A többnapos program folytatásaként június 29-én, pénteken 11 órától a Lobogó Panzió Teaházában a Homoródfürdő környéki települések lakóinak bevonásával a Helyi értékek gazdasági vonatkozása témában tartanak egyeztetést. Előadást tart Gászpor István, Hargita Megye Tanácsa elemző csoportjának tagja.
 
Csíkszereda, 2012. június 28.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774