A Hargita-hegység sípályarendszerének megépítéséről egyeztettek

( Szavazat)35 megjelenítés
A Hargita-hegység területén kialakítandó közel 60 kilométer hosszúságú sípályarendszer megépítésének lehetőségeiről tanácskoztak április 2-án a csíkszeredai megyeházán. A projekt Hargita Megye Tanácsa turisztikai fejlesztési stratégiája alapján valósulna meg. Az egyeztetésen a megyei főépítészi hivatal, valamint a RomSilva Állami Erdészet szakemberei vettek részt, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor és Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület projektvezetője irányították a beszélgetést. 
A tanácskozáson elhangzott, hogy a télisportpályák és az azt kiszolgáló turisztikai infrastruktúra kiépítéséhez mintegy 500 hektárnyi területet kell kivonni az erdészet kezeléséből. A jelenleg érvényben lévő 2008. évi 46-os törvény 36. cikkelyének első bekezdése kimondja: közhasznúnak nyilvánított, az ország érdekeit szolgáló létesítmények építéséhez ki lehet véglegesen vonni területeket az országos erdőalapból. Ugyanazon cikkely második bekezdése pontosít: területeket csak akkor lehet végleg kivonni az országos erdőalapból, ha nagyságban és értékben egyenértékű csereterületet helyeznek vissza az országos erdőalapba. A 37. cikkely második bekezdése szerint ilyen elbírálásban részesülnek az elszállásolást biztosító turisztikai építmények, egészségügyi és sportlétesítmények. Ugyanezen törvénycikkely harmadik bekezdése volt azonban a tanácskozás fő témája, ez ugyanis meghatározza, hogy a csereterület értéke a kivonandó terület ötszöröse kell legyen, és méretében nem lehet kisebb a kivonandó terület háromszorosánál.
A harmadik cikkelyben foglaltak akadályt jelentenek a sípályarendszer kialakításában, hangzott el a tanácskozáson. Ezért a magánerdészetek és a RomSilva Állami Erdészet közös törvénymódosítási javaslatot dolgoz ki, amelyben a megye érdekeinknek megfelelően módosítanák az erdészeti törvény cikkelyeit, amelyek akadályozzák a sípályarendszer kialakítását.
– Olyan stratégiát kell kidolgoznunk, amelynek nem az a célja, hogy kiskapukat keressünk a törvényeken, hanem kivételeket kell létrehoznunk. A parlamentben ugyanis sok erre vonatkozó törvénymódosítást nyújtanak be, amelyeknek elsősorban az illetékek és pénzbírságok növelése a céljuk azokkal szemben, akik az országos erdőalapból területeket vonnának ki – mondta Tánczos Barna.
Az egyeztetésen a szakemberek megállapodtak abban, hogy két lehetséges törvénymódosítást is elkészítenek. Az egyiket osztrák mintára állítanák össze: a terület birtoklási jogát nem befolyásolná a sípálya felépítése, tehát magánterületen is megépíthetnék azt. Télen, amikor szünetel a mezőgazdasági tevékenység, a helyszínen sípálya működne, amiből előnye származna a tulajdonosnak is. Jelen pillanatban ennek törvényes akadályai vannak: illeték fizetésére kötelezik a tulajdonost, mivel az országos erdészeti alapból vonná ki a sportlétesítmény területét. Tánczos Barna mégis ezt látja a jobb megoldásnak.
A másik lehetséges törvényjavaslat a kisajátítás lenne: állami, önkormányzati intézmény tulajdonába kerülne a terület, ennek köszönhetően bizonyos kifizetések alól mentesülnének a tulajdonosok.
 
Csíkszereda, 2013. április 2.
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774