A földtulajdon a közösség megmaradásának záloga

( Szavazat)30 megjelenítés
Nagyüzemi gazdaság vagy kisgazdaság? Családi önfenntartás vagy jövedelemtermelés? Hogyan lehet megfékezni a külföldi földfelvásárlást Székelyföldön? Ezekre és hasonló kérdésekre keresték a választ a december 7-én Csíkszeredában megrendezett Sikeres Székelyföld fórumsorozat Földtulajdon: érték és/vagy teher címmel szervezett konferenciáján. A fórumsorozat szervezője Hargita és Kovászna megye tanácsa, valamint a Székelyföld Intézet. 
 Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja vitaindítójában pozitívumként említette, hogy a kisgazdaságok esélyt kapnak az Európai Unió 2020-at célzó fejlesztéspolitikájában, amit ki kell használni. „Fel kell készülnünk erre Székelyföldön, ne várjunk felső utasításra – a magunk eszközeivel megpróbálhatunk elébe menni a folyamatoknak – hívta fel a figyelmet a dékán hozzátéve: – Fontos, hogy a székelyföldi megyei tanácsok továbbra is aktív szerepet vállaljanak a fejlesztési folyamatok menedzselésében.”
 
Az eseményt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke moderálta, aki felvezetőjében azokról az eddigi lépésekről, illetve további tervekről beszélt, amelyeket az általa vezetett intézményben a földtulajdon felmérése és megvédése érdekében tesznek. „A megye három térségében közösségi fejlesztési társulásokat hozunk létre, amelyek gördülékenyebbé tehetik a földfelméréseket, és megszervezhetik a garázdálkodók elleni védelmet, jogászokat alkalmazunk, akik ezekkel az ügyekkel foglalkoznak, továbbá a Csíki Magánjavak és a határviták kérdésével is hangsúlyosabban kívánunk foglalkozni – sorolta. – Ezenkívül elindult egy honlap, amely folyamatosan frissülő hírekkel tájékoztatja a lakosságot a föld-visszaigénylések és határviták terén történt előrelépésekről, átfogó anyagot készítünk a földvisszaigénylések menetéről, levélben kértük a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt, indítson pert az országos kataszteri hivatal ellen a közigazgatási határok ügyében, és ehhez a perhez csatlakozna majd Hargita Megye Tanácsa is. A földtulajdoni viszonyok rendezésében fontos egy egységes adatbázis létrehozása, ennek érdekében együttműködünk a polgármesteri hivatalokkal.”
 
A Hargita megyei tanácselnök azt is elmondta, hogy elkészült a megye gazdaságfejlesztési stratégiája, amely négy pillérre épül: a kiváló minőségű élelmiszer-előállításra, a vendéglátásra, az újrahasznosítható energiára, valamint a fafeldolgozásra. Emellett az agrárszakemberek itthon tartása érdekében Hargita Megye Tanácsa úgynevezett agrárösztöndíjat szándékozik alapítani, amelyet azzal a feltétellel ítélnek oda, ha az illető egyetemi hallgatók vállalják, hogy tanulmányaik elvégzése után öt évig itthon vállalnak munkát.
 
„Székelyföld azé, aki a földjét megműveli” – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A háromszéki politikus szerint a termőföldek kérdése mellett ugyanolyan fontos az erdőterületek és a vadászati jog ügye, ezért javasolta, hogy ezekről is rendezzenek külön konferenciát. A vadászati jog állami monopóliumból átkerült a tulajdonosokhoz, és ezt ki kell használni, hangsúlyozta Tamás Sándor. „A székelyföldi föld- és erdőalap kérdése nagy kihívás. A parlamentben korábban, a földtörvény vitáján azt javasoltuk, hogy legyen elővásárlási joga a társtulajdonosnak, illetve a szomszédnak. Ezt nem akarták elfogadni, és ma látszik, hogy miért nem: száz- és százezer hektárnyi földterület került külföldi tulajdonba. Regionális összefogás szükséges ennek megállításához, mert, főleg Székelyföld peremvidékein, elkezdődött a föld- és erdőtulajdonok külföldi felvásárlása” – figyelmeztetett Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A kis- és nagygazdaságok kapcsán a háromszéki elöljáró dél-tiroli tapasztalatát mesélte el, ahol nagyon jól működnek a közepes gazdaságok, és minden lehetőséget kihasználnak, például az egyik szövetkezeti tulajdonban lévő tejfeldolgozó gyárat belépődíj ellenében bárki meglátogathatja, így évente 60 ezren tekintik meg az üzemet belülről.
 
A konferencián jelen volt Tánczos Barna, az RMDSZ csíki szenátorjelöltje, volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár, valamint Korodi Attila képviselő, az RMDSZ alcsíki képviselőjelöltje is. Tánczos Barna szerint az eladás/megvásárlás problémáját rendezni kell oly módon, hogy tisztességes árat adjanak a földért, és ne idegen vásárolja meg. „A tisztességes árat aszerint számolják a befektetők, hogy a terület mekkora nettó nyereséget hozhat új gazdájának, és meggyőződésem, hogy az az egyhektárnyi szántóterület, kaszáló vagy legelő, amely évi minimum 300 euró nyereséget képes hozni, megér minimum 1500 eurót. A felvásárlás esetében pedig szükség van a székelyföldi földalap létrehozására, amelyben a vonatkozó törvény módosításakor helyet kapnának a helyi és megyei önkormányzatok is, és a felvásárláshoz a tőkét a közbirtokosságok közösen teremtenék elő. Ez a földalap a Csíki Magánjavakéhoz hasonló tevékenységet kellene hogy folytasson: felvásárolná a kisebb parcellákat, hogy azok ne kerüljenek idegen kézbe” – magyarázta a szenátorjelölt. Hozzátette: a földnek akkor van értéke, ha az nyereséget hoz a tulajdonosának, ennek érdekében úgy kell alakítani a területalapú támogatási rendszert, hogy pótolja azt a jövedelemkiesést, amely hátrányos helyzetű övezet miatt keletkezik, például hegyvidék esetében – ezért növelni kell a támogatásokat a székelyföldi területekre. „Úgy kell gazdálkodnunk földjeinkkel, hogy ne romboljuk a székely tájat, és az agrárkörnyezeti támogatásokat meg kell tartani az EU 2014-es költségvetési időszakában is, hogy a tulajdonosoknak a föld jelentős jövedelmet biztosítson” – mondta Tánczos Barna.
 
Korodi Attila képviselő kijelentette: nem hisz abban, hogy Székelyföldet csak a kis, családalapú mezőgazdaság fogja fenntartani, hanem a kicsi és a nagy együttműködését látja működőképesnek a versenyképesség érdekében. „Jó támogatáspolitikával segíteni kell a fiatal gazdákat” – mondta a képviselő, aki szerint Székelyföld gazdaságának ereje a mezőgazdaságban és az arra épülő élelmiszeriparban rejlik.
 
A témában érdekelt székelyföldi közintézmények vezetői, szakértői hozzászólásaiban megoszlottak a vélemények arról, hogy össze kell-e vonni a földterületeket, vagy a kisgazdaságokat kell inkább támogatni. Ez a vidék jellegétől is függ, és a támogatási rendszerben különbséget kell tenni a tájmegőrző és a profitorientált termelés között, mondta Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója szerint aki mással akarja dolgoztatni a földjét, az elveszti. „Létre kell hozni egy székelyföldi földalapot biztosítótársaságok, bankok, közbirtokosságok bevonásával, mert ezzel a külföldi felvásárlásokat is meg lehetne fékezni” – fejtette ki az igazgató.
 
Biró A. Zoltán zárógondolataiban a termékinnováció fontosságára hívta fel a figyelmet, Mint mondta, nemcsak pityókát lehet termeszteni Székelyföldön, hanem mellette rózsát is, vagy gyógynövényeket. „A föld témáját össze kell kapcsolni többféle ágazattal: a turizmussal, gasztronómiával, térségi marketinggel, munkaerőpiaccal, szociális problémával, tájvédelemmel. A földtulajdon helyi kézben tartása nemcsak politikai, hanem társadalomfejlődési kérdés, a vidéki térségek közösségei fennmaradásának záloga, és az EU fejlesztési politikája ezt támogatja” – összegzett a dékán.
 
Csíkszereda, 2012. december 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774