A fogyatékkal élők munkavállalását segítenék elő

( Szavazat)42 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága volt a házigazdája annak a csíkszeredai konferenciának, amelyet a fogyatékkal élők munkavállalását elősegítő T-EST elnevezésű program kidolgozói számára tartottak.  
 A T-EST a 2010–2020-as Európai Fogyatékosságügyi Stratégia része, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a fogyatékkal élők hozzáférjenek az oktatással és a foglalkoztatottsággal kapcsolatos minden információhoz. Alkalmas és hatékony koncepciók hiányában ezek a követelmények számos európai és Európán kívüli országban még mindig nem valósultak meg. Ennek érdekében a projekt a támogatott foglalkoztatás elvének átültetését tűzte ki célul, amely teljes körű információhoz való hozzáférést biztosít a célcsoport számára a munkaerőpiac, valamint a szakképzés területén.
A mostani csíkszeredai partnertalálkozón – amelyet június 19–21. között tartottak – osztrák, bolgár és török meghívottak vettek részt. Gál Katalin projektasszisztens a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság részéről mutatta be a projekt három országra kiterjedő kutatásainak eredményeit. Az előadásból kiderült, hogy a legnagyobb problémát a törvényes háttér hiányosságai okozzák mindhárom országban. A kutatást kérdőíves módszerrel készítették, Romániában a megkérdezett foglalkoztatók 57,14, Bulgáriában 73,33, míg Törökországban 100 százalékának volt már fogyatékkal élők alkalmazásával kapcsolatos tapasztalata. A vállalkozók kifogásolták, hogy túl bürokratikus ezen személyek alkalmazása, mindannyian nyitottak azonban munkaviszony kialakítására abban az esetben, ha a törvényes háttér egyszerűbbé válna, valamint több anyagi támogatás érkezne az államtól.
A konferencián megbeszéltek eredményeként a fogadó országokban figyelemfelkeltő kampányt folytatnak, részletes információt nyújtanak a vállalatoknak, munkaerő-piaci intézményeknek, képzéseket szolgáltató szervezeteknek és a fogyatékkal élők egyesületeinek. A projektben a fő hangsúlyt arra fektetik, hogy e szolgáltatást bevezessék Bulgáriában, Romániában és Törökországban a támogatott foglalkoztatás megtervezésére és alkalmazására kidolgozott eszköztár révén, amelyet egy korábbi, Leonardo da Vinci-partnerség keretében fejlesztettek ki.
A projekt során a már kidolgozott és kipróbált Támogatott Foglalkoztatás Eszköztárát alkalmazzák a fent említett országokban. A gördülékeny és fenntartható innovációátvitel biztosítása érdekében a T-EST projektben Bulgária, Románia és Törökország háttérhelyzetét kutatják és elemzik, lefordítják az eszköztár tartalmát a célországok nyelvére. Ugyanakkor oktatókat készítenek fel az adott országokban az eszköztár használatára és a transzferfolyamat sikeres támogatására.
 
Csíkszereda, 2013. június 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774