A fő szempont a hatékonyság és a közhasznúság

( Szavazat)36 megjelenítés

 

 Négymillió eurót osztott le idén településeknek Hargita Megye Tanácsa

A helyi önkormányzatok költségvetésének idei kiegyenlítésénél Hargita Megye Tanácsa ezúttal is a helyi beruházások közhasznú jellegét tartotta szem előtt. Az összesen mintegy négymillió eurót a megye települései helyi fejlesztési projektek finanszírozására, illetve infrastruktúra-fejlesztési, társfinanszírozást igénylő projektekre fordíthatják.
 
Több mint 15 millió lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa a hozzáadottérték-adó (TVA) 20 százalékából visszaosztott, illetve a jövedelemadó 18,5 százalékának 20 százalékából származó összegekből a megye településeinek helyi fejlesztési projektek finanszírozására, illetve infrastruktúra-fejlesztési, társfinanszírozást igénylő projektekre. Az erről szóló határozatot a január 22-i, Székelykeresztúron tartott tanácsülésen fogadták el, ennek részleteiről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke sajtótájékoztatót tartott január 26-án Csíkszeredában. Mint elmondta, ahogy az idén, úgy az elmúlt három évben is pályázatok alapján ítélték oda az adóvisszaosztásból származó összegeket az önkormányzatoknak, és ezúttal is azt vették figyelembe, hogy az illető beruházás, amelyre támogatást kértek, mennyire hatékony és életképes.
– A megyei tanács felelős azért, mire adja pénzt, így meg kell vizsgálnia, hogy a támogatandó projekt életképes-e, és milyen mértékben szolgál közhasznú célt – jelentette ki a tanácselnök, példaként említve a térségi szennyvíztisztító állomások létrehozását, például a székelykeresztúri öt települést szolgál majd ki: Keresztúr, Újszékely, Nagygalambfalva, Szentábrahám, Siménfalva. Hasonlóképpen a tervezett gyergyószentmiklósi víz- és szennyvízhálózat kiépítése is érnti a környező önkormányzatokat, akárcsak Tusnád község szennyvízcsatorna-hálózatának és tisztítóállomásának kiépítése.
Az idei költségvetés-kiegyenlítéssel a megyei tanács kiemelten támogatja a megyei tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztését, a helyi önkormányzatok közösségi fejlesztési társulásokban (ADI) való szerepvállalását, térségi szennyvíztisztítók létrehozását, térségi hulladéktározók bezárását, megyei szintű agráradatbázis létrehozását, a Borvizek útja című regionális pályázat önrészeinek kifizetését, regionális fejlesztési kezdeményezéseket, valamint más megyei érdekeltségű beruházásokat. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy egy egységes megyei adatbázis létrehozását is támogatják, amely alapján egyszerűbb lesz a földterületek visszaszolgáltatása, illetve a tulajdonviszonyok tisztázása, és a földek besorolását is nyilvántartanák. A tanácselnök a Parajd községhez tartozó Békástanyát jó példaként említette, ahol példás összefogást tapasztalt év eleji látogatásakor, és amely kultúrotthonának a felújítására 100 ezer lejt osztott le a megyei tanács. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy év végéig még további támogatást tudnak nyújtani a falunak, és az a cél, hogy a megyei tanács segítségével egyre több kistelepülés kapjon új erőre.
A sajtótájékoztatón jelen volt Bodó Dávid kozmási és Rafain Endre tusnádi polgármester is, akik megköszönték a megyei tanács támogatását, és beszámoltak a településükön megvalósult, illetve megvalósulás előtt álló beruházásokról. Bodó sikeresnek nevezte a tavalyi évet, és szerinte a tervezett infrastrukturális beruházással egész Alcsík, ezzel együtt pedig Székelyföld fejlődik. Rafain Endre elmondta, hogy 1989 óta a csatornahálózat és a szennyvíztisztító állomás kiépítése számít a legnagyobb beruházásnak a településen.
Csíkszereda, 2012. január 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774