A fiatalok elhelyezkedését segítenék

( Szavazat)35 megjelenítés
Az európai uniós Progress projekt partnerei az olaszországi Altavilla Vincentinában találkoztak július 10-11-én, ahol a romániai partner, Hargita Megye Tanácsának képviselői is jelen voltak. A program a fiatal pályakezdők segítésére irányul, az új munkalehetőségeket kívánja feltárni a szociális szektorban. 
 Az olaszországi találkozó keretében nemzetközi szemináriumon, helyszíni látogatáson vettek részt helyi szakemberek és a partnerek, valamint utóbbiak eddigi eredményeikről is beszámoltak.
Az első nap megtartott nemzetközi szemináriumon a házigazda CUOA alapítvány képviselője, Paolo Bellamolli projektmenedzser köszöntötte a jelenlevőket. Az elhangzott előadásokból kiderült, Olaszországban két típusú szövetkezet létezik: az A típusú szociális és egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozik és nem profitorientált, a B típusúak pedig termelési tevékenységet folytató szövetkezetek, amelyek hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak és profitot termelnek. A szövetkezetek konzorciumokba tömörülnek, Veneto régióban például összesen 788 szociális szövetkezet létezik. A régió képviselője, Claudia Palanta, a szociális ügyekért felelős regionális igazgatóság részéről ismertette, hogy az állam a régiók hatáskörébe delegálta a szociális kérdések kezelését. Venetóban 21 regionális szintű törvény szabályozza a szociális szolgáltatásokat.
A résztvevők ellátogattak az Együtt (Insieme) elnevezésű szociális szövetkezethez, amely 1979-ben alakult, célja a hátrányos helyzetű személyek támogatása, foglalkoztatása, a használaton kívüli tárgyak, termékek újrahasznosítása és a hatékony hulladékgazdálkodás. Jelenleg 120 alkalmazottal dolgoznak, és 30 önkéntes segíti a tevékenységüket, az elmúlt 30 év során több mint 600 személynek nyújtottak segítséget. Bemutatták azt a projektjüket, amely a környékbeli alapítványok és szervezetek együttműködésének eredményeként született 1999-ben, és hozzájárul a szociális ágazat fejlesztéséhez, valamint elősegíti a foglalkoztatást. E projekt segítségével és a partnerek hatékony együttműködésének köszönhetően jelentős eredményeket sikerült elérniük a szociális szolgáltatások kialakítása területén, derült ki a helyszíni látogatáson.
A találkozó második napján a nemzetközi partnertalálkozón olasz, szlovén, csehországi küldöttek vettek részt, valamint Hargita Megye Tanácsának képviselői. A partnerek bemutatták az elmúlt hónapokban készített kérdőíves felmérésük részleges eredményeit.
Hargita Megye Tanácsának részéről Gál Tünde tartalmas és látványos vetítettképes előadáson ismertette a Hargita megyében elvégzett elemzéseket. A felmérés kimutatta, hogy az alacsony bérezés miatt nem népszerű a diákok körében a szociális szférában való elhelyezkedés. A megkérdezettek véleménye szerint humán, illetve szociopedagógiai végzettség a legmegfelelőbb a szociális szférában való elhelyezkedéshez. Az elemzésben résztvevő egyetemisták és friss végzősök 57%-a ugyanazt a tanulmányi programot választaná, ahol most tanul, ha újrakezdené az egyetemet. 10% elégedett az intézménnyel, amelyben tanul, viszont ma már egy másik tanulmányi programot választana, ugyancsak 10% azoknak az aránya, akik a választott programmal elégedettek, viszont az intézménnyel nem, 21% pedig egyebet tanulna egy másik intézménynél. És végül a fiatalok 1%-a értékelte úgy, hogy nem választaná a továbbtanulást, ha ismét döntés előtt állna, derül ki a felmérésből.
 
Csíkszereda, 2013. július 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774