A falugondnokság iskolapéldája Hargita megye

( Szavazat)31 megjelenítés

A székelyföldi Összetartozunk közösségépítő program hozadékaként A falugondnoki szolgálat lehetősége Fehér megyében címmel tartottak konferenciát május 28-án Gyulafehérváron a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római-katolikus Teológiai Líceum dísztermében Kovászna Megye Tanácsa és a Romániai Falugondnokságok Szövetsége közös szervezésében.

A Fehér megyében is létrejöhető falugondnokság elősegíthetné a megye kisebb magyarlakta településein élő diákok ingázását a tanulmányi központokba.

Hargita Megye Tanácsa 2005-ben indította el az országban úttörőnek számító falugondnoksági programját. A hét éve működő sikeres programról Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője tartott előadást.

„Célunk elérni azt, hogy a Fehér megyei románok úgy viszonyuljanak a magyar közzösséghez, mint ahogy Kovászna megyében viszonyulunk a románokhoz. Megyei tanácselnökként az arányosság elvét tartom szem előtt, például a pályázatok esetében a civil szervezetek, egyházak a költségvetés húsz százalékát a román közösségek pályázataira fordítjuk” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ion Dumitrel, Fehér Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében örömének adott hangot a kezdeményezésért, és azt hangsúlyozta, hogy 2005-ben tett látogatást Hargita megyében, ahol már akkor sikeresen működött a falugondnokság, és ezt követően indították el hasonló pályázati programjaikat.

„A falugondnoki szolgálat mindig a szükségben lévő emberhez kell, hogy eljusson, felekezetre és nemzetiségre való tekintet nélkül szolgáljuk a bajba jutott embert. Segíteni azokon, aki még nem tud, vagy már nem tud segíteni önmagán” – fogalmazott előadásában Balázs Sándor, a Romániai Falugondnokság Szövetségének elnöke.

„Az országban úttörőnek számít a Hargita megyei falugondnokság, hisz erre vonatkozó konkrét jogszabály hiányában is megtaláltuk a módját ennek finanszírozására, mely hármas együttműködés – civil szervezetek, helyi önkormányzatok és a megyei tanács – eredményeként valósult meg. A falugondnoksági program előirányzott keretösszege idén 40 000 lej, és jelenleg 10 településen valósul meg” – hangsúlyozta Zonda Erika.

Marian Ida, Szilágybagos község polgármestere a településen öt éve működő falugondnokság szerteágazó tevékenységét ismertette, majd a jelenleg az egyetlen Kovászna megyei hivatalos falugondnokságról Balla Barna, komollói református lelkész számolt be. Végül Vetési László református lelkész vetítettképes előadására, és Nagy Erzsébet háromkúti falugondnok beszámolójára került sor.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774