A csíki fafeldolgozókkal egyeztettek a megyei tanács képviselői

( Szavazat)26 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa fafórumnak nevezett, közbirtokosságokkal való egyeztetései után, május 9-én, csütörtökön az alcsíki és felcsíki térség fafeldolgozóival ismertették a megyei tanács akciótervét a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozóan. Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke köszöntötte a találkozón megjelent fafeldolgozó cégek vezetőit, majd Tánczos Barna szenátor rávilágított az egyeztetések céljára, miszerint szükség van a közös megoldás megtalálására és ennek érdekében az összefogásra. Jelen volt még Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is. 
 – Jó néhány éve próbálunk bepótolni egy évtizedes lemaradást – mondta Petres Sándor. – Komolyabban kellett volna foglalkozni a fafeldolgozással. Nem titkoljuk, hogy egy multinak a szomszédba való beköltözése, költöztetése felgyorsította az eseményeket. Az útkeresés része, hogy egyszer a közbirtokosságokkal teremtünk intenzív kapcsolatot, majd a fafeldolgozásban részt vevőkkel.
Tánczos Barna elmondta: annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb faipar a Hargita megyei, egyelőre ki van szolgáltatva és a nemzetközi piac minden irányváltása hatással van rá.
– Meg kellene állítani a rönkexportot, amit uniós szinten kellene kezdeményezni, mivel Románia ebben a külkereskedelmi ügyben nem tud dönteni. A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett programok is hatékonyak tudnak lenni, ha összefogunk, és lépést tartunk a fejlődéssel – fejtette ki a szenátor.
Becze István megyei tanácsos szerint az intézmény segíteni szeretné azt a folyamatot, hogy a kitermelt fát minél nagyobb arányban helyben dolgozzák fel, és ezáltal új munkahelyek létesüljenek.
– A közbirtokosságokkal való egyeztetéssorozat után kiderült, hogy érzik a helyzet fontosságát. Továbbra is tartani fogjuk a kapcsolatot és kommunikálni fogunk a ezekkel a szervezetekkel, mert közösen kell megtárgyalni a problémákat – mondta el Becze István.
Hargita Megye Tanácsának gazdaságfejlesztési stratégiáját Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője ismertette, kiemelve a stratégiának a hatékony erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra vonatkozó részeit. Elmondta, hogy a klaszterek nagyon hatékonyak lehetnek az érdekképviselet szempontjából.
A megyei tanács, illetve a fent említett munkacsoportja folytatja a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozó akciótervét az erdészetek képviselőinek bevonásával.
 
Csíkszereda, 2013. május 9.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774