A családeszményt népszerűsítették Csíksomlyón

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Mintegy 70 család vett részt a Székelyföldi Családok Napján, amelyet „Hagyományos és modernizálódó család Székelyföldön” mottóval szerveztek meg május 15-én Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, Hargita Megye Tanácsa, a Caritas családsegítő szolgálata és a megyei önkormányzat Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága együttműködésével. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényen részt vettek a legkisebb korosztálytól a nagyszülőkig, és mindenki megtalálhatta a számára megfelelő programot. A gyerekek színes halakat horgászhattak, táncot tanultak zenei kísérettel, karikákkal fogtak maguknak cukorkát, és még számtalan játék varázsolta feledhetetlenné számukra ezt a napot. A kicsiket és nagyokat kézműves-foglalkozásokkal is várták: volt batikolás, nemezelés, bőrdíszműkészítés, kötélsodrás.

Ez idő alatt a szülők tartalmas előadásokat hallgattak az alábbi témákban: a csecsemő optimális mozgásfejlődése az első életévében, a mozgások és testtartások megfigyelése és hatékony korrekciója,stresszoldás, diszlexiakorrekciók, viselkedésgenetika, serdülőkori problémák, a beszédfejlődés zavarai, alkoholizmus, családon belüli erőszak, sérült gyerekek és szülők, energiamegtakarítás a háztartásban, élet a nagycsaládban, gyermekotthonból kikerült fiatalok családalapítási nehézségei témákban.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, talán közhely már, hogy a gyermek a jövő záloga, de mint minden közhely, ez is egy naponta megtapasztalt igazság megfogalmazása. Ezt az igazságot viszont csak az tudja elfogadni, aki megtapasztalta a szülővé válás érzését, az tudja, hogy miért érdemes élni, miért érdemes dolgozni, tudja, kiért kell hajtani. Ebből a felismerésből szervezte meg a megyei önkormányzat a Székelyföldi Családok Napját. „Ennél méltóbb kezdést a Székelyföld Napok rendezvénysorozatnak el sem tudnék képzelni” – mondta a megyei önkormányzat elnöke. Kifejtette: tudatában vagyunk annak, hogy a Székelyföld társadalma – az európai tendenciákhoz hasonlóan – elöregedőben van, a gyermekek és születések száma csökken, és egyre kevesebb az olyan nagycsalád, amelyben 3-4 gyermek nevelkedik. Éppen ezért e program célja a családeszmény, a családban való gondolkodás terjesztése, a nagycsaládok népszerűsítése. „Tesszük mindezt Székelyföld társadalma elöregedésének megállítása érdekében. Ugyanakkor próbáljuk minél ismertebbé tenni a szociális szolgáltatókat és szolgáltatásaikat, terjeszteni a családdal és gyerekkel kapcsolatos praktikus információkat és hozzájárulni a családok és gyermekek életszínvonalának növekedését segítő környezet kialakításához” – fogalmazta meg a megyei önkormányzat célkitűzéseit Borboly Csaba.

Délután felvágták a 12 kilogrammos Székelyföldi családok kenyerét, amelyet zsírral megkenve fogyaszthattak el a résztvevők, és díjazták a legnépesebb családokat, illetve a legfiatalabb és legidősebb szülőket.

Ezután az Árvácska együttes és a Mesehetes koncertje örvendeztette meg a kicsiket és az örökifjú szülőket, nagyszülőket.

Csíkszereda, 2010. május 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774