A Borvizek útja egyik fontos állomását adták át

( Szavazat)32 megjelenítés
Megújult a homoródfürdői borvízforrás és környéke
Átadták június 3-án, vasárnap Homoródfürdőn a Borvizek útja projekt keretében felújított ásványvízforrást és környezetét. A Hargita Megye Tanácsa által, Szentegyháza önkormányzatával együttműködve végzett beruházás részeként utcát és sétányt, árkokat alakítottak ki, parkot, támfalat, külső lépcsőket formázott kőlapokból, utcai bútorzatot, átereszt, faszerkezetű, kő alapú forráspavilont, födött gyalogoshidat, dekoratív faszerkezetű medencét készítettek, ezenkívül pedig autóbusz-megállót és közvilágítást. 
 Az avatón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Burus Mária Ella, Szentegyháza polgármestere és Verestóy Attila szenátor is. Borboly Csaba beszédében azt mondta, arra törekednek, hogy a turisták ne csak átsuhanjanak tájainkon, hanem hosszabb időt töltsenek Székelyföldön.
– Ki kell építeni olyan infrastruktúrát, hogy a kirándulók ne csak egy pohár vízre vagy fagyira álljanak meg, hanem itt töltsenek néhány napot. Örülök, hogy Szentegyháza önkormányzata úgy döntött, részt vesz a projektben, hiszen ez hosszú távon jó befektetés a településnek – jelentette ki a tanácselnök hozzátéve: – Sok olyan forrás van, amelyhez csak ösvény vezet, el van rejtve, ezért ki kell alakítani a turistajelzéseket, elérhetővé kell tenni mindenkinek, nemcsak a helyieknek, hanem a turistacsoportoknak is.
Burus Mária Ella polgármester szerint erős hitnek, cselekvő akaratnak köszönhetően sikerült kivitelezni a Borvizek útját Homoródfürdőn.
– Örülhetünk annak, hogy ebben a csodálatos természeti környezetben igazi kikapcsolódási hely létesült, ezzel is hozzajárulva ahhoz, hogy újra felidézzük Homoródfürdő egykori hangulatát. Mindenképp tájba illő, székely motívumokat tartalmazó építmények. Prioritás a turizmus Hargita megyében, ugyanígy Szentegyházán is – mondta a polgármester.
Verestóy Attila szenátor az egységes érdekképviselet fontosságát hangsúlyozta.
– Ebből a megvalósításból is látszik, hogy csak együtt, önökkel tudunk építeni, eredményeket elérni. Azzal, hogy 1989-ben nem pártokat alapítottunk, hanem egy szövetséget hoztunk létre, a Kárpát-medencében egyedül ebben az országban sikerült olyan erős politikai érdekképviseletet működtetni, amely mindig tényező volt, ellenzékben is. Ma olyan időket élünk, amikor szükség van az emberek bizalmára, mert ha nincs mögöttünk a romániai magyarság, ezen belül a székelység, akkor szavaink semmit se érnek. Egy feldarabolt, megosztott magyarságnak nem lesz politikai súlya és így esélye arra, hogy az ország dolgaiba beleszóljon, hogy saját maga irányítsa sorsát – fejtette ki a szenátor.
Az avatóünnepségen tájékozódási versenyt rendeztek gyerekeknek, a borvízforrás mellett felállított színpadon pedig fellépett a szentegyházi néptánccsoport. A megyei tanács az esemény alkalmával díjazta Szentegyháza kiemelkedő személyiségeit: Benedek Klárát, a Tamási Áron Általános Iskola nyugalmazott igazgatóját, Kádár Leventét, a Mártonffi János Általános Iskola nyugalmazott igazgatóját, Haáz Sándor zenetanárt, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjét, valamint Burus Mária Ella polgármestert. A részt vevő gyerekek megtekinthetták a megyei tanács hegyimentő közszolgálatának új felszereléseit, kipróbálhatták a mentésre használt járműveket, valamint a kötélpályát a 6-os villa mellett.
A Borvizek útja projektet a Phare 2004–2006, Nagy Regionális Infrastruktúra-projektek programból finanszírozták, célja az ásványvízforrások környezetének modernizálása, területrendezése, a projektben részt vevő településeken a turizmus és a gazdasági élet fellendítése. Hargita megyéből Csíkszereda (Zsögödfürdő), Székelyudvarhely (Szejkefürdő), Tusnádfürdő, Borszék, Szentegyháza (Homoródfürdő), Gyergyóremete vesz részt benne. A szerződés összértéke Hargita megyében 4 974 252,21 euró, amiből 1 796 700 euró, azaz a szerződés értékének 36%-a Hargita Megye Tanácsa és a részt vevő helyi önkormányzatok hozzájárulását jelképezi. A homoródfürdői beruházás értéke több mint 300 ezer euró, Hargita Megye Tanácsa megközelítőleg 53 000 euróval járult hozzá a projekt sikeres lebonyolításához.
 
Csíkszereda, 2012. június 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774