A borvíz ünnepe hatodszor, a csíkszentkirályi Borsáros fürdőn

( Szavazat)53 megjelenítés
Az idén, július 21-én ismét Hargita megyébe, a csíkszentkirályi Borsáros fürdőre költözik az AQUARIUS – a borvíz ünnepe című rendezvény, ahol a borvízkóstolás és palacsintasütő verseny, valamint a színes kulturális programok mellett újra lehet fürödni is a felújított borvizes medencében. A reumás megbetegedésben szenvedők is élvezhetik a víz áldásos hatását. A palacsintasütő versenyre csapatok jelentkezését várják a helyszínen. A szervezők – Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület – egy tartalmas és kellemes nap eltöltésére invitálják Csíkszentkirályra a lakosságot. 
 Az AQUARIUS, a borvíz ünnepe története nem nyúlik még messzire, de reményteljes a rendezvény fejlődése és kibontakozása, terebélyesedése. A világ egyre inkább ivóvízhiánnyal küzd, míg a Kárpát-medence gazdag tartalékokkal rendelkezik, s Székelyföld kimondottan „dúskál” ásványvíztartalékban, amely valóságos tőkét jelenthet már a közeljövőben. Székelyföldön számos forrásból buggyan fel az ásványvíz, vagy népi nevén borvíz, mely nemcsak asztali vízként, hanem gyógyvízként is hasznosítható. Az ivókúra mellett a borvíz meleg vizes fürdőként is számos betegségre gyógyír, igen gazdag, különféle ásványi összetétele miatt képtelenség felsorolni mindet.
2007-ben Mikóújfaluban tette le az alapkövét az AQUARIUS – a borvíz ünnepe a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezésében, s akkori sikeréből febuzdulva eldöntetett (17 település 30 forrásvizét mutatták be), hogy minden évben más helyszínen fogják megszervezni. A következő évben Sugásfürdőre telepedett át az AQUARIUS, 2009-ben Kézdiszentkereszten szervezték meg, háromszékiről székelyföldire terebélyesítve a rendezvényt, bevonva Hargita megye kiemelt ebbéli gazdagságát is. 2010-ben, már Hargita Megye Tanácsával partnerségben, helyszínül a csíkdánfalvi Dugásfürdőt választották, ahol a kiváló asztali víz mellett mezotermál-vizes medencék is gazdagították a kínálatot. Tavaly a Bodok Napok keretében zajlott a rendezvény, s különleges színfoltja volt az Ars Topia Alapítvánnyal közösen, népi kaláka keretében, a Sütei borvizes fürdő és üdülőhely megépítése s az AQUARIUS-on való felavatása.
 
Csíkszereda, 2012. július 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774