A biztonságos hegyi turizmusért

( Szavazat)34 megjelenítés
Négy projektet bonyolít le a Harmont Egyesület Hargita Megye Tanácsának támogatásával
A Harmont székelyudvarhelyi hegyimentő-egyesület szeptember 14-én sajtótájékoztatón mutatta be a Hargita Megye Tanácsának turisztikai pályázati kiírásán nyert projektjeit. A szervezet székelyudvarhelyi székhelyén tartott bemutatón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.
 
Szikszai Attila, az egyesület elnöke azt a négy projektet ismertette a sajtótájékoztatón, amelyek megvalósítására összesen 28 ezer lejt nyert a Harmont Egyesület Hargita Megye Tanácsától. A négy projekt fő célkitűzései között szerepel a Hargita-hegység több turistaútvonalának felújítása, illetve számos forrás, vízesés megtisztítása. Mint azt Szikszai elmondta, az általuk megcélzott útvonalak megyei jelentőségűek, amelyeken jelenleg is számos bakancsos turista közlekedik télen-nyáron egyaránt, ugyanakkor sok útvonal létezik, amelyekről az idelátogató turisták nem találnak információkat. Ezeket szeretnék elérhetővé és biztonságossá tenni, így október végéig szeretnék felújítani a központi Hargita-hegységben a Madarasi-Hargitára vezető turistaútvonalon található ivóvízforrást, feltérképezni a Hargita megye központi és déli részén lévő, illetve a Hargita-hegység déli részén található turistautakat, valamint biztonságossá tenni egy fontos hegymászó-útvonalat a Vargyas-szorosban. A tervek szerint hat turistaösvényt térképez fel az egyesület, ezek között szerepelnek már meglévők, de újakat is szeretnének kialakítani. Ezeket jóváhagyatják és beillesztik Hargita megye turisztikai térképébe, ugyanakkor digitális adatbázist készítenek, hogy a turisták GPS-szel is tájékozódni tudjanak.
 
Az egyesület 13 tagja (amelyből kettő Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának munkatársa) barátai segítségével nagyrészt önkéntesen vállalja a projektek megvalósítását, és a munkálatok már ezen a héten elkezdődnek.
 
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a megyei önkormányzat célja, hogy a hegyimentő közszolgálat segítségével meghonosítsa Székelyföldön a biztonságos hegyi turizmust. A Barangoljunk Székelyföldön! elnevezésű nagyszabású projekttel – amelybe ezeknek a kisebb projekteknek a támogatása is tartozik – minél több helyi lakost szeretnének kicsalogatni a természetbe, megszerettetni velük a természetjárást, ugyanakkor segíteni őket abban, hogy már kisiskoláskortól elsajátíthassák a természetjáráshoz szükséges tudást. A tanácselnök szerint Hargita megye akkor lehet turistabarát, ha minden lakosa foglalkozik valamilyen szinten a turizmussal.
 
Borboly Csaba kiemelte a négy Hargita megyei hegyimentőcsapat tevékenységének fontosságát, hiszen munkájukat nagyrészt önkéntes alapon végzik a tagok, ehhez járul hozzá a megyei önkormányzat. Elmondta, örül, hogy van olyan közhasznú tevékenység, amely mellé odaállhat a megyei tanács.
 
„Csak úgy tudunk sikeres Székelyföldet építeni, ha mindenki hozzájárul, amivel tud, és erre jó példa a hegyimentők tevékenysége, amely kiegészíti a megyei tanács turisztikai törekvéseit” – nyilatkozta a megyei tanácselnök, hozzátéve, több millió eurót szeretnének ehhez a nagyrészt önkéntes tevékenységhez pályázni. Egy pályázat aláírására már a héten sor kerül, abból szeretnék megfelelően felszerelni a hegyimentőcsapatokat, hogy gyorsabban, jobban végezhessék tevékenységüket.
 
Csíkszereda, 2010. szeptember 14.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774