A bioenergiáról rendeztek szemináriumot Csíkszeredában

( Szavazat)40 megjelenítés
A bioenergia előállítási és hasznosítási lehetőségei Hargita megyében címmel tartottak szemináriumot a csíkszeredai megyeházán december 21-én. A Robinwood Plus nevű projekt részeként szervezett népszerűsítő szeminárium házigazdája, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megnyitóbeszédében elmondta, a Robinwood Plus projekt segítségével külföldi jó gyakorlatokat sajátíthatunk el.
 
 
– Mindenkiben tudatosítani kell, mekkora kincs van a birtokunkban – hangsúlyozta a tanácselnök. – Környezetünk adta lehetőségeinkkel élni kell, de nem úgy, hogy azokat odaadjuk külföldi befektetőknek, akik a hasznot is elviszik. Mi magunk, a településeink szintjén kell megtaláljuk a legjobb megoldásokat. Nem igaz, hogy tőke hiányában csak külföldi befektetéssel lehet megvalósítani ezeket, hazai bankok is adnak támogatást a megújuló energiaforrásokra. Mind a biomassza, mind a vízi erőművek, de a napenergia felhasználásának érdekében is van már megkezdett projektünk, és ezeket a jövőben is folytatni kívánjuk. A gyergyóhollói törpe-vízierőműhőz hasonlóan más településeken is szeretnénk a megújuló energiát hasznosítani, és támogatunk minden ilyen kezdeményezést.
 
Bartha Sándor kutató a bioenergia előállításáról és hasznosításáról tartott előadást, András Csaba, a Sapientia egyetem tanára pedig egy Gyergyó környékén megépítendő bioetanol-üzem terveit mutatta be. Az előadó szerint Székelyföldön az etanol előállítása nyereséges lehet.
 
– A Monarchia idején több mint ezer ilyen előállító üzem működött az egykori Magyarország területén. Cukor, valamint keményítőalapú növényekből is gazdaságosan előállítható az etanol – mondta András Csaba.
 
A szeminárium Balla István Péternek a Robinwood Plus internetes honlapjáról tartott bemutatójával ért véget.
 
 
 
Csíkszereda, 2011. devember 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774