A balánbányaiak korszerű vízszolgáltatást szeretnének

( Szavazat)27 megjelenítés
A balánbányai lakosok többsége nem támogatja a helyi tanács döntését, mely szerint a város nem vesz részt a vízrendszer felújítását célzó projektben. Erről az április 10-ére összehívott lakossági fórumon szavaztak.
 
Lakossági fórumon mutatták be április 10-én Balánbányán a Hargita megye vízszolgáltató infrastruktúrájának és szennyvíztisztító rendszereinek felújítását célzó projektet, amelyet a Környezeti Regionális Operatív Program I. tengelyéből valósítanának meg. Jelen volt Georgeta Găină, a Környezetvédelmi Operatív Program közvetítő központjának igazgatója, Orbán Béla, Hargita Megye Tanácsa közszolgáltatások igazgatóságának vezetője, Mihai Mereş balánybányai polgármester és a helyi tanács tagjai, valamint az érdeklődő lakosok. A projektet a pályázatot benyújtó Harvíz Rt. vezetője mutatta be, majd a résztvevők meghallgatták a pró és kontra véleményeket, majd kézfelnyújtással jelezték álláspontjukat a projekt folytatása vagy a kilépés mellett. Bár nem számít hivatalos szavazásnak, a résztvevők több mint 90%-a a folytatás mellett döntött. Az eredmény nem kötelező érvényű a helyi tanács számára, de mindenképpen jelzésértékű, és a helyi tanácsnak figyelembe kell vennie a lakosság akaratát.
Székely Ágnes és Brezovszki György RMDSZ-es tanácsosok szerint mindenképpen pozitív döntés kell szülessen az ügyben. Szerintük a helyi tanács az elmúlt húsz évben egy méter vízvezetéket sem tudott kicserélni önerőből, éppen ezért ez a lehetőség kihagyhatatlan. Az RMDSZ-es tanácsosok egyhangúan elmondták, hogy bíznak a többi tanácsos józan ítéőképességében és a 24-ik órában megmentik ezt a megyei jeletőségű projektet, hiszen a város kilépése egész Hargita megyére nézve veszélyezteti a projekt a projekt megvalósítását.
Hasonlóképpen vélekedett Mereş Mihai polgármester is, aki kijelentette, hogy nem engedi, hogy gazdasági érdekek kerüljenek előtérbe az ügy kapcsán. További egyeztetéseket helyezett kilátásba a helyi tanács szintjén, és ha a következő tanácsülésen sem születik kedvező döntés, akkor referendumot ír ki, mert megengedhetetlen, hogy a város lemaradjon a közel tíz millió eurós projektről.
A kialakult helyzet tisztázása érdekében Hargita Megye Tanácsa, a Harvíz Rt. és Mihai Mereş balánbányai polgármester április 11-én egyeztetnek a környezetvédelmi minisztériumban.
 
Előzmények
 
Balánbánya víz- és csatornarendszere több mint negyvenéves, egyes részei már 1968 óta működnek. Ebből kifolyólag a rendszer sok helyen meghibásodott, és sok víz folyik el. A rendszert a bányavállalat működtette, majd a polgármesteri hivatal ügykezelésébe került, azonban továbbra is nagy volt a vízveszteség. Az ennek nyomán fellépő gazdasági veszteség mellett a meghibásodott rendszer okozta környezetszennyeződés sem elhanyagolható, mivel a szivárgások következtében fertőzési gócpontok alakultak ki a talajban és a tömbházak alagsorában.
A víz- és csatornarendszerek működtetését illetően az ügykezelést ellátó közigazgatási egységeknek és vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az Európai Tanács 91/271/EEC számú irányelvéhez, amely előírja a városi szennyvíz gyűjtési, kezelési és elvezetési módját. Az alkalmazkodás határideje Balánbánya esetében 2015.
A HARVÍZ Közösségközti Fejlesztési Egyesületen keresztül lehetőség nyílt Balánbánya vízszolgáltató rendszerének felújítására egy 9,63 millió euró összköltségvetésű uniós projekt révén. A helyi tanács önrésze a projektben mindössze 2%. Enélkül a jelentős támogatás nélkül a szükséges munkálatokat nem lehet megvalósítani, és a karbantartás további hiánya oda vezethet, hogy megszűnik a vízszolgáltatás Balánbányán. Tekintettel arra, hogy a projektben a környező települések is érintettek, Hargita Megye Tanácsa jelezte, hogy a várost illető önrész felét átvállalja. Ennek ellenére a helyi tanács 2011. február 15-én nem fogadta el a vízszolgáltatás és szennyvízkezelés átruházását célzó szerződést, illetve nem hozta meg a megvalósíthatósági tanulmányt és a társfinanszírozást jóváhagyó határozatot. A döntés értelmében lemondtak a projekt kivitelezéséről.
A helyzet megmentéséért Hargita Megye Tanácsa és a Harvíz Rt. a prefektusi hivatalhoz fordult támogatásért és további egyeztetések érdekében. Ennek eredménye volt az április 10-ére összehívott lakossági fórum.
Csíkszereda, 2011. április 11.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774