A bakancsos turizmust népszerűsítenék

( Szavazat)35 megjelenítés

Bemutatkozott a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat új igazgatója

 

Nagy tervekkel lépett tisztségébe Fekete Örs, a Hargita megyei önkormányzat keretében működő hegyimentő közszolgálat új igazgatója, akit a július 20-án rendezett csíkszeredai sajtótájékoztatón mutatott be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az igazgató elmondta, via ferratának (extrémsport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás ágazata) és nordic walkingnak (északi gyaloglás, síjárás speciális botokkal) megfelelő útvonalakat alakítana ki, mert ezzel is növelni lehet a megye turisztikai vonzerejét, és a lakosság minél nagyobb rétegével kedveltetnék meg hegyeinket, illetve ezeket a sportokat.

Fekete Örs azt is kijelentette, hogy a közszolgálat fő célja nem változik: segítenek az embereken, a hangsúlyt pedig a megelőzésre fektetik. Az utóbbit neveléssel szeretnék elérni, a gyerekek képzésével, hogy kimozdítsák őket a tévé és az internet elől, megszerettessék velük a természetet, és megtanítsanak nekik mindent, amit tudni kell kiránduláson, a tűzrakástól az elsősegélynyújtásig. Az igazgató rámutatott, hogy mindez már tavaly elkezdődött, amikor is 400 gyereket vittek kirándulni a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! című programja keretében, és téli meg nyári táborokat szoktak szervezni iskolásoknak. Fekete Örs szerint a mászófalak, turistaösvények felújításával, illetve pihenő- és menedékhelyek kialakításával – amelyet szintén megyei önkormányzati, a Biztonságos hegyi turizmus nevű program révén valósítanak meg – ugyancsak népszerűsítik a bakancsos turizmust a helybéliek és az ide érkező turisták körében egyaránt.

Borboly Csaba méltatta a jelen lévő Marian Chivut, a hegyimentő közszolgálat nemrég nyugdíjba vonult igazgatóját az eddigi munkájáért, amellyel jó eredményeket ért el. Sok gyerek a hegyek barátja lett, és megszerezte az alaptudást a hegyimentőknek és a megyei tanács programjainak köszönhetően, jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve: Marian Chivu tapasztalatára, segítségére továbbra is számítanak. Borboly azt is elmondta, hogy Fekete Örs jó ismerője a hegyimentésnek, hiszen már csaknem egy éve a közszolgálat koordinátoraként dolgozik. A megyei tanács elnöke kitért az általa vezetett intézmény projektjeire, ilyen az az uniós pályázat, amely négy menedékház felújítását, illetve építését célozza (ennek már aláírták a finanszírozási szerződését idén Csíkszeredában, Elena Udrea miniszter jelenlétében), a nyolc menedékhely létesítése (ebből már három elkészült), évente 80 kilométernyi turistaösvény felújítása, a borvízforrások környékének rendbetétele és tájékoztató táblákkal való ellátása, mászófalak kialakítása.

Marian Chivu szerint hegyszerető emberek dolgoznak a négy – csíki, gyergyói, udvarhelyszéki és maroshévízi – hegyimentőcsapatban, amelyek tagjainak többsége önkéntes. A leköszönt igazgató úgy látja, ha túl leszünk a válságon, és sikerül minden tervezett eszközt beszerezni, akkor a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat lesz az országban a legmodernebb.

A sajtótájékoztató végén Borboly Csaba ajándékcsomaggal lepte meg Marian Chivut, majd a jelenlévők pezsgővel koccintottak.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774