800 fénykép legjava

( Szavazat)40 megjelenítés
Székelyföld értékei, Fekete-fehér és Színes kategóriában díjaztak fényképészeket a Székelyföldi Fotobiennále keretében. Az eseménynek kettős szerep jut, hiszen egyben a negyedik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is. 
 Május 10-én, pénteken, Kézdivásárhelyen, a Vígadó Művelődési Házban a pályamunkákból összeállított kisfilm vetítésével vette kezdetét a gála.
 
Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője megnyitó beszédében elmondta: az első Székelyföldi Fotobiennále egyben a székelyföldi fényképészet ünnepe is.
 
A kettős rendezvényt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg: „Székelyföld gondolkodásában, gasztronómiájában és számos más területen körülhatárolható. Mégis sokkal többet mond mindennél egy kép: a fotográfia kezdeteitől Székelyföld nagyjai, mint Orbán Balázs és sokan mások, végigjárták ezt a tájat. A biennále képei bizonyítják, hogy Székelyföld több mint egy jól sikerült háttér a fényképekhez. A képek mögött emberek vannak, akik a lényegét ragadják meg ennek a régiónak” – fogalmazott a tanácselnök.
 
Isán István Csongor, a Hargita Megyei Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta: a kiállítás olyan színvonalat képvisel, amit bárhol meg lehet mutatni. „Nekünk kultúraszervezőknek az a legfontosabb szerepünk, hogy ezeket a képeket, vagy a színvonalasan dolgozó fotósokat eljuttassuk bármerre. Ezeket az értékeket a saját közönségünknek is meg kell mutassuk: ezeket az értékeket ki kell vigyük azokhoz, akikről szólnak.”
 
A zsűri képviseletében Balási Csaba szólalt fel: „A Székelyföldi Fotobiennále lényegében Erdély fényképészeit szólította meg. Az itt kiállított 120 munkát, a zsűri megközelítőleg 800 munkából válogatta össze. A fényképek keresztmetszetét jelentik az erdélyi magyar foto művészetnek. A ma kiállított anyag abszolút módon versenyképes bármilyen nemzetközi versenyen.” Balási azt is elmondta, hogy a biennále második pozitív üzente, hogy új nevek is megjelentek a versenyzők között, ami arról tanúskodik, hogy utánpótlásból sincs hiány.
 
Fejér László Ödön üzenetét irodavezetője tolmácsolta: a képviselő úgy véli, hogy a térség értékeinek megtartásában komoly szerep jut a fényképészet számára is, hiszen a fényképész egy-egy kattintással az utókor számára tartósítja a pillanatot.
 
 
A verseny győztesei:
 
Székelyföld értékei kategória:
I. Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely): Tüzeskő III című alkotása
II. Kristó Róbert (Csíkszereda): Dimenziókapu című alkotása
III. Bálint Zsigmond (Marosvásárhely): A világtól elzárva című alkotása
 
Fekete - fehér fotó kategória
I. Vass Lehel (Székelyudvarhely): Őrszemek című alkotása
II. Haragos Zoltán (Marosvásárhely): Gondviselés című alkotása
III. Dezső László (Gyergyószentmiklós): Glazúr című alkotása
 
Színes fotó kategória
I. Tordai Ede (Marosvásárhely): A titokzatos hölgy című alkotása
II. Kerekes István (Mosonmagy\taróvár): Yelena című alkotása
III.Baranyi Ildikó (Bukarest): Reggeli fürdő című alkotása
 
A legjobb szerző különdíjat Tordai Ede érdemelte.
 
 
2013. 05. 10.
Kézdivásárhely
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774