5. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny

( Szavazat)80 megjelenítés
Érvényesen a görög Joannis Tamuridisz (SPT Tableware) haladt át a célon elsőként az 5. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszát követően Csíkszeredában. Az utolsó kétszáz méteren ugyanis az első bolyban érkező kerekesek közül többen nem a versenyzők számára kijelölt útvonalon, hanem a kísérő autóknak elkülönített szakaszon érkeztek meg a Szabadság térre, ők később érvényesen is átmentek a célon. Tamuridisz – aki előzőleg szintén irányt tévesztett – azonban még idejében rájött társai tévedésére és két rohamkerítés között rátért a helyes útra, így ő nyerte a Újtusnád – Csíkkozmás – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely – Csíkszereda között megrendezett 183 kilométeres szakaszt.
Az újtusnádi rajt után tíz kilométerrel a Nyerges-tetőn volt az első hegymenés, a B-kategóriás mászás első három helyezettje a Tusnád Cycling Team (TCT) kerekese volt. Elsőként Sergiu Cioban ért fel a csúcsra, őt Ternovsek Marcel és Daniel Dominguez Barragan követte. A nap első sprintjét Kézdivásárhelyen tartották, itt az ukrán Anatolij Sosnickij (Kolss) bizonyult a legjobbnak. A sepsiszentgyörgyi és a második kézdivásárhelyi sprintet a szintén ukrán Vitalij Popkov (ISD–Lampre) nyerte. Kézdiszentlélek előtt felbolydult a mezőny, többen szökést kíséreltek meg, ez végül hat kerékpárosnak sikerült, a csoportnak tagja volt a TCT-ből Georgij Georgijev és Sergiu Cioban is. A Nyerges-tetőn tartott második hegymenést Popkov nyerte. Csíkszeredába érve a végső sprintre készülve vétették el többen az útirányt, végül a szakaszt Joannis Tamuridisz nyerte.
Sajnos nem telt el a szakasz baleset nélkül. A Nyerges-tetőről a Kászonok felé ereszkedve a bolgár válogatott tagja, Vladimir Koev egy kanyart nem tudott bevenni a túlzott sebesség miatt, a kerékpáros elesett és megsérült, őt a mentősök szállították a csíkszeredai kórházba. Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely között defekt miatt húzott félre a magyar válogatott Cziráki István és Lovassy Krisztián, a két kerekes a szabályokkal ellentétben az út bal oldalán állt meg, hátulról pedig beléjük rohant egy motoros bíró. Lovassy enyhén megsérült, de folytatta a szakaszt, ám Cziráki számára véget ért Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A sportoló a csapatautóval ért vissza Csíkszeredába, majd a mezőnybefutó után szállították a kórházba, ahol komplex vizsgálatoknak vetették alá.
Az idén is négy megkülönböztető mezt ölthetnek magukra a versenyzők. Az egyéni összetett éllovasának járó kék színű „Tusnád Ásványvíz” feliratú mezt pénteken Joannis Tamuridisz viseli majd. A pontversenyt (sprinterek) az ukrán Vitalij Popkov vezeti, ő viselheti pénteken a piros-fekete „MOL–Székelyföld” feliratú mezt . A hegyimenők rangsorának első helyezettje, Sergiu Cioban a sárga „Csíkszereda” feliratú trikót kapta, míg a Fenestela 68 által támogatott zöld színűt Alekszandr Prevar (Kolss), a legjobb 23 év alatti versenyző viseli.
Pénteken, augusztus 12-én négy emelkedővel megtűzdelt szakasz vár a versenyzőkre. A rajt után alig 10 km-rel a B-kategóriás Tolvajos-tetővel birkóznak meg a kerekesek, majd a szentegyházi sprint után egy enyhébb, C-kategóriás kapaszkodó következik Homoródfürdőnél, ezt követi a Libán-tetői emelkedő. Gyergyószentmiklós és a versenyközpont, Csíkszereda újbóli érintésével Hargitafürdőn zárul a futam, a két városban szintén lesz egy-egy sprint.
 
 Változás az egyéni összetett élén
Csak egy napig viselte az egyéni összetettnek járó kék mezt a görög Joannis Tamuridisz, a pénteki királyetapot követően szombaton az osztrák Florian Bissinger (ARBÖ) kerekezhet a Tusnád feliratú trikóban. A Tusnád Cycling Team-től Segiu Cioban csapattársának, Braico Alexandernek adta át a Csíkszereda feliratos, legjobb hegymenőnek járó sárga mezt, míg Vitalij Popkov (ISD–Lampre) az egyéni időfutamon is a piros, Székelyföld feliratú mezben teker majd. A legjobb 23 év alatti versenyző a második szakaszt követően is az ukrán Alekszander Prevar (Kolss) lett, így az utolsó napon a Fenestela 68 által szponzorizált zöld trikót viselheti.
A ma délelőtti 11 órás rajt után ketten meg is szöktek a mezőnyből, a bolgár Gyurov Szpasz (Nessebar) és honfitársa, a bolgár válogatott Ivanov Boriszlav húsz másodperces előnnyel vághatott neki a Hargitának. Ám a Tolvajos-tetőn tartott első hegyi kapaszkodóra előnyük elfogyott, a hegymenést a Tusnád Cycling Team-től Braico Alexander nyerte. Szentegyházán a sprint három ukránnak sikerült jól, Anatolij Sosnickijt (Kolss) Vitalij Popkov és Dimitro Popov (Kolss) követte. A Homoródfürdőt követő hegymenésen újra Braico Alexander bizonyult a legjobbnak. Fenyéden a mezőny végében két kerékpáros bukott, de folytatták a viadalt, és ekkor történt az első komolyabb szökés is: Vígh Zoltán (Aegon) rákapcsolt, és a zetelaki gátnál már két és fél perccel előzte meg a többi résztvevőt. A magyar előnye Sikaszóban három és fél percre nőtt, a Libán-tetői hegymenésre így elsőként ért fel, őt Braico Alexander követte. A Gyergyószentmiklós központjában rendezett sprintgyőzelem is Vígh Zoltáné lett, ám Tekerőpataktól lassult a magyar kerekes, így még ketten, Gyurov Szpasz és Lukas Ranacher (ARBÖ) is beérte a szökevényt. Előnyük fokozatosan csökkent, Csíkmadarason már csak egy perccel vezettek, végül Csíkszereda határában fogta be őket a mezőny.
Az utolsó, Csíkszereda nyugati kijáratánál tartott sprintet Popkov nyerte, innen pedig már a hargitafürdői befutóra koncentrált a mezőny. Noha a szakemberek Popkov győzelmét tippelték, a hegymenés nem sikerült az ukránnak, hiszen csak hatodikként ért célba. A Csíkszereda – Fenyéd – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda – Hargitafürdő közötti 180 kilométeres szakaszt Florian Bissinger (ARBÖ) nyerte. Az osztrák sportoló a célba érkezést követően elmondta, nagyon nehéz volt a szakasz, és az utolsó sprint után sikeres szökésének köszönhetően nyerte meg az etapot.
Szombaton, augusztus 13-án délelőtt 10 órától egyéni időfutam szerepel a Székelyföld Kerékpáros Körverseny programjában. A rajthoz állók a Hármaskereszttől (13A jelzésű országút és a 138A jelzésű megyei út kereszteződésétől) indulnak az 5,2 km-es szakasz megtételére, a befutó Hargitafürdőn lesz.
17.15 órakor indulnak a verseny utolsó etapjára a kerekesek. A Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda útvonal megtétele után a megyeszékhely utcáin zajló 97 km-es szakasszal zárul viadal.
  
Két másodpercen múlt
Óriási izgalmakkal ért véget az 5. Székelyföld Kerékpáros Körverseny, az első két helyezett között mindössze két másodperces különbség volt. A verseny utolsó napján két félszakaszt rendeztek, szombaton délelőtt a Hármaskereszttől indultak a sportolók és Hargitafürdőn fejezték be az 5,2 kilométeres egyéni időfutmot, míg késő délután a Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszentmihály – Csíkszépvíz – Csíkszereda távon előbb 30 kilométert teljesítettek, majd a megyeszékhely utcáin kialakított pályán 17 kört tettek meg, az etap összesen 123 kilométert tett ki.
Az egyéni időfutamon a bolgár Grasev Martin (Nessebar) diadalmaskodott, aki 12 perc és 42 másodperc alatt teljesítette az 5,2 kilométeres távot. Cioban Sergiu, a Tusnád Cycling Team kerekese másodikként végzett, ideje mindössze tíz másodperccel volt gyengébb, mint a győztesé. Az egyéni összetettben élen álló Florian Bissinger (ARBÖ) a harmadik helyen végzett, ő 13 másodperccel futott rosszabb időt a bolgár kerekesnél.
Izgalmakkal kezdődött a délutáni félszakasz, a csíkszeredai Szabadság térről induló kerékpárosok a megyeszékhelyen kialakított pályán egy fél kör teljesítését követően hagyták el a várost. Ám a Szék útján egy motoros bíró nem a Márton Áron Gimnázium, hanem Csíksomlyó felé terelte a mezőnyt, így Csíkszereda északi határában újabb technikai rajtot tartottak. Madéfalván egy tizenhat kerekesből álló csoport megszökött a mezőnytől, előnyüket folyamatosan növelték és Csíkszeredába érkezésükkor már két és fél perccel jártak a mezőny előtt. A szökésnek tagja volt az első szakasz győztese, Joannis Tamuridisz (Tableware), valamint Ternovsek Marcel és Braico Alexander is a Tusnád Cycling Team-től. Mivel Bissinger előnye csupán 46 másodperc volt Tamuridisz előtt, többen már a görög győzelmére fogadtak, ám a Csíkszereda utcáin zajló etap során a mezőny egyre faragta hátrányát a szökevényekkel szemben. Az utolsó három körre már a szökevények csoportja is szétszakadt, így elkezdődött a számigálás és tippelés: görög vagy osztrák győztese lesz-e a versenynek.
A szakaszt végül Anatolij Sosnyickij (Kolss) nyerte a szerb válogatott Dér Zsolt és az ukrán Anatolij Paktusov (ISD–Lampre) előtt. Tamuridisz hatodikként ért célba, míg Bissinger a 12. lett. A görög és az osztrák sportoló között 44 másodperc volt a különbség, így az 5. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt Florian Bissinger nyerte meg.
A versenyt követő díjkiosztó ünnepségen Florian Bissinger újra magára ölthette a Tusnád feliratú kék mezt, mint az összetett győztese, a legjobb hegymenőnek járó sárga, Csíkszereda feliratú mezt a Tusnád Cycling Team kerekese, Braico Alexander kapta, a legjobb sprinter az ukrán Anatolij Sosnyickij lett és ő kapta a piros, Székelyföld feliratú mezt. A legjobb 23 év alatti versenyző és egyben a zöld, Fenestela 68 feliratú mezt Alexander Prevar (Kolls) kapta meg, míg a csapatversenyt a Tusnád Cycling Team nyerte.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774